De hapjes bij talkshows

 

Ze waren er bij Barend & Van Dorp, ze zijn er bij RTL Late Night. De hapjes. Misschien zijn het dezelfde wel. De kaasstengels, de olijven. Het bakje gemengde nootjes. 

 

Drankjes en hapjes bij talkshows. Ze staan er om het ‘af’ te maken. De finishing touch. Niets de kers op de taart. De olijf op de talkshowtafel, daar gaat het om. Dat niemand het verder eet, kniesoor. Het staat er en het draagt bij aan het gevoel dat past bij het moment. Daarom drinkt Eva Jinek biertje. Alcoholvrij wel te verstaan, want scherp moet ze zijn. Maar het babbelt toch net wat gezelliger dan wanneer zij daar een mok karnemelk zou wegtikken. 

 

Bij tv moet alles kloppen. Uitzonderingen daargelaten. Marc Marie Huijbregts bijvoorbeeld. Alcoholvrij. Als hij op vrijdag aanschuift bij Matthijs staat er voor hem een beker koffie verkeerd. Sluit totaal niet aan bij het momentum, maar wel weer bij Marc Marie. Dus als je stug blijft doordrinken, wordt het een trademark en dat vinden de mensen ook weer fijn.

 

 

Met de hapjes heb ik meelij. Ze staan daar maar. Dag in dag uit. Onaangeroerd. Hoe vergaat het ze na de show? Worden ze in een soepele beweging in de vuilnisbak gezwiept? Vergrijpen de gasten zich er alsnog aan? Dat met twee handen de nootjes naar binnen worden gepropt? Ik neig naar optie 1. Met het oog op minder verspilling zou je kunnen voorstellen om nep (in de parfumeriewereld noemen ze dat ‘factice’ neer te zetten. Die kunnen dan via Tijd voor Max door naar RTL Late Night en vervolgens naar Jinek. Of misschien gaan de olijven op ma-woe-do naar RTL Late Night en op di en vrij naar JInek. De andere dagen zijn de kaasstengels knabbels van dienst. Zoiets?

 

Gisteren gebeurde het ongelooflijke. Jinek. Einde van de uitzending. Brits komiek Russel Brand was te gast. Terwijl hij sprak over zijn werk gebeurde het. Een gast twee stoelen verder, boog zich voorover, twijfelde een moment en nam toen een nootje tot zich. “Niet DOEN!” Schreeuwde Brand door de studio. “Die staan daar al negen jaar!” Uit solidariteit nam Brand ook een nootje uit het bakje. Jinek vroeg onverstoorbaar door. Over zijn drugsverleden. Of hij dat helemaal achter zich had gelaten. “Ik ben vijftien jaar clean .” Antwoordde Brand. “Maar dit negen jaar oude nootje heeft zo’n hallucinerende werking dat alles weer bij me terugkomt.” 

 

En toen was talkshow weer talkshow zoals het bedoeld is. En kregen de hapjes eindelijk de eer die hen toekomt. 

 

 

Door Pleuntje van der Horst