De grootste blunders van Willem-Alexander

 

Koningsdag staat weer voor de deur. Een uitgelezen moment om de grootste blunders van onze monarch eens op een rij te zetten.

 

 

 

En dan hebben we het niet over ‘n struikelpartijtje of iets domweg (of juist heel handig) vergeten. Maar over oprecht gênante momenten.

 

1. Ze deden het toch

De eerste is van relatief recente datum, toen het echtpaar koning Willem-Alexander en koningin Máxima afgelopen herfst met het gezin doodleuk naar Griekenland op vakantie ging – terwijl de minister-president een paar dagen daarvoor alle Nederlanders had opgeroepen vooral niet met vakantie te gaan om het coronavirus te beteugelen… Om met cabaretier Bert Visscher te spreken: je verwacht ‘t niet. Maar ze deden het toch. Hoe slecht kun je de sfeer onder jouw volk aanvoelen? Wat een dedain.

 

Willem-Alexander in 1985

 

2. Garnalen naar de kloten

De tweede is onschuldiger van aard, maar daarom niet minder om je als onderdaan plaatsvervangend voor te schamen. Tijdens een speech over duurzame energie in Mexico ruim 10 jaar geleden zei Willem-Alexander dat er vanwege het milieu snel iets moest gebeuren. Met een Mexicaans spreekwoord wilde hij een waarschuwing geven: ‘Een slapende garnaal wordt meegenomen door het getij’. Waarbij hij het woord ‘chingada’ gebruikte, dat weliswaar gangbaar is in Zuid-Amerika – maar in het Mexicaans betekende dat de garnalen anders ‘naar de kloten’ zouden gaan. De zaal ging plat, maar op dat moment wilde je even geen Nederlander zijn.

 

3. Onnavolgbare verspreking

De derde flater wordt herhaaldelijk bij Veronica Inside uitgezonden, waarbij René van der Gijp telkens stuk gaat: een onnavolgbare verspreking van de koning tijdens de meest recente Prinsjesdag. Intens grappig, maar het wekt vooral de indruk dat Willem-Alexander zich niet erg comfortabel voelt in zijn formele rol. Hoe pijnlijk is dat?

 

4. Dom

Het vierde echec is een ‘klassieker’ uit de begintijd van het koninklijk paar – toen Willem-Alexander in een interview met de New Yorkse pers verwees hij naar een brief, gepubliceerd in een Argentijnse krant, waarin zou hebben gestaan dat Jorge Zorreguita, de vader van Máxima, zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden die hij had begaan tijdens het Videla-regime. Deze brief bleek later geschreven door Videla zelf. Tijdens een strak voorbereid, ingestudeerd en geregisseerd interview zegt de ‘nieuwe vriendin’ van de kroonprins op charmante wijze: ‘Hij was een beetje dom.’ Het haalt op dat moment de wind uit de zeilen, maar achteraf gezien is de toon gezet.

 

5. Mantel met hakenkruizen

Tenslotte een toegift, want koningin Maximá kan er soms ook wat van. Tijdens een bezoek aan Neurenberg – in Duitsland nota bene – droeg de koningin een grijze mantel van de Deense ontwerper Claes Iversen. De creatie werd door de Duitse media massaal tot ‘Hakenkreuz-mantel’ bestempeld. Hoe verzin je het om zoiets aan te trekken en dat respectloze risico te nemen? ?

 

Nog niet – met het schaamrood op de kaken – uitgelachen om het koninklijk echtpaar? Bekijk hier de filmpjes van LuckyTV met Willy & Max.

 

Lees ook 8 feiten over Willem-Alexander en Máxima waar niemand wat aan heeft. (Waarbij gelijk de vraag rijst wat we eigenlijk aan het koningshuis hebben? Behalve hoon en vermaak. Of is dat juist de bedoeling, om het voetvolk gedeisd te houden?)

 

Door: Falder.nl