De gezondheids­zorg moet vrouwelijker

 

Zondag is het Internationale Vrouwendag en naar aanleiding daarvan las ik een artikel over de achterstand van de vrouwelijke gezondheidszorg.

 

De zorg zoals we die nu krijgen is voor het overgrote deel gebaseerd op de mannelijke patiënt. En dat moet echt anders.

 

Ken je dat wereldberoemde schilderij van een naakt lichaam in een cirkel, The Human Body, van Leonardo Da Vinci? Een man. Proefpersonen zijn vaker mannelijk omdat ze geen last hebben van schommelende hormonen – lekker makkelijk – en ook proefdieren waren voorheen altijd mannelijk. Tegenwoordig moeten er ook vrouwelijke proefpersonen of -dieren aan een proef meedoen, anders wordt er geen subsidie gegeven. Een goede zaak als je het mij vraagt. Want hoe vaak wordt een vrouwenkwaal niet afgeschilderd als ‘ach, het zal wel met je menstruatie of de overgang te maken hebben’ of ‘joh, het zit vast tussen je oren’. Een hartinfarct, om maar even een drastisch voorbeeld te noemen, uit zich bij vrouwen heel anders dan bij mannen. Waar we in films een man van middelbare leeftijd naar zijn borst zien grijpen waarna hij op de grond valt, kunnen hartklachten bij vrouwen juist te herkennen zijn aan pijn tussen de schouderbladen en kramp in de kaken, legt hoogleraar cardiologie Angela Maas ons uit. Maar dat wordt te vaak nog te laat gezien.

 

En het lijstje gaat nog even door: 70 procent van de patiënten met onverklaarbare pijnklachten is een vrouw. Vrouwen hebben 60 procent meer last van bijwerkingen van medicijnen, die weer allemaal zijn gebaseerd op het mannenlichaam. En dat mannenlichaam is over het algemeen groter, zwaarder, heeft meer spiermassa en een lager vetpercentage dan dat van een vrouw. En geen last van hormonale schommelingen, die weer invloed hebben op de medicatie. 

 

Er moet dus meer aandacht komen voor  onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen én naar de vrouwelijke gezondheid. Zodat wij vrouwen serieus genomen worden als we met rare pijntjes bij de huisarts komen. Negen van de tien keer zijn die misschien ook wel te wijten aan het feit dat we te druk en te gestrest zijn, aan de overgang of aan vermoeidheid, maar als er die ene keer wel echt iets aan de hand is, is het wel fijn als je serieus wordt genomen en je de juiste – dus op vrouwen afgestemde – zorg krijgt.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman