De gehaktbal heeft zijn langste tijd gehad

De gehaktbal heeft zijn langste tijd gehad op het gemeentehuis van Arnhem. Daar vind ik dus wat van…

 

 

 

De meerderheid van de gemeenteraad van Arnhem heeft van de week ingestemd met een voorstel van Groen Links om volledig over te gaan op een vegetarisch menu. De gehaktbal, de kalfskroket en de frikandel zitten dus voortaan in het verdomhoekje en mogen tijdens de lunch, de borrel of het feestje niet meer op het bord van de ambtenaren liggen. En die vegetarische hap moet voortaan ook, als het aan deze partij ligt, biologisch en lokaal geproduceerd zijn.

 

Nou vind ik er heel veel voor te zeggen om minder vlees te eten. Dat is beter voor het milieu en als je bedenkt hoeveel dieren er in Nederland gehouden worden, kan dat misschien best een beetje minder. Zo zijn er gebieden waar stallen vol vleeskuikens en mestvarkens naast elkaar staan en dat lijkt mij niet echt een gezonde situatie. Maar om die bal gehakt nou af te pakken? Daar win je volgens mij geen sympathie mee.

 

Begrijp me niet verkeerd, ik eet sinds een jaar ook bijna de hele week vegetarisch, maar daar kies ik zelf voor. En mocht ik aanschuiven bij een etentje en de gastvrouw tovert een geweldige ribroast op tafel, dan hoor je mij niet sputteren. Geef de mensch op zijn minst de keuze of ze haar stukje vlees wil laten staan of niet en dring het vooral niet op om over te gaan op een vegetarisch menu. Dat werkt volgens mij averechts en maakt het er niet gezelliger op in de kantine van het Arnhemse gemeentehuis.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit