De erfenis van Helene

 

Als de moeder van Helene overlijdt dan komt er een heel groot bedrag vrij. Geld dat ook naar twee onverwachte erfgenamen gaat.

 

 

‘Mijn broer Jim was altijd een beetje het zwarte schaap van ons gezin en mijn ouders hebben veel zorgen om hem gehad. Hij is van verschillende scholen gestuurd, had vaak verkeerde vrienden en op een gegeven moment dreigde het zelfs echt mis te gaan toen hij vanwege winkeldiefstal met de politie in aanraking kwam.

 

Ze waren dan ook erg opgelucht toen hij op zijn 23e eindelijk een diploma haalde en bij een aannemer aan het werk kon. Daar kon hij een vak leren en meteen zijn eigen geld verdienen om op eigen benen te staan. Niet lang daarna leerde hij zijn vrouw kennen met wie hij een tweeling kreeg.

 

Helaas verslechterde de relatie met onze ouders en was het contact met Jim en zijn gezin minimaal. Dat deed hen veel verdriet want ze kregen zo geen kans om een band met hun kleinzoons op te bouwen. Ik ben bang dat mijn schoonzus daar veel invloed op heeft gehad want sinds zij in de familie is keerde mijn broer zich steeds meer tegen onze ouders.

 

Alsof Jim was vergeten wat zij allemaal met hem hadden moeten doorstaan. Al die ruzies, de slapeloze nachten, de zorg om zijn toekomst. Ik vond het onbegrijpelijk hoe hard hij soms over zijn jeugd sprak. Hij zei dan vaak dat hij het met zijn jongens helemaal anders zou doen.

 

Maar zover is het helaas nooit gekomen want tien jaar geleden is Jim bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen. Een klap die mijn ouders nooit te boven zijn gekomen. Temeer omdat zij hun kleinzoons na de begrafenis van Jim nooit meer hebben gezien. Verjaardagskaarten werden ongeopend teruggestuurd en als mijn moeder toch al haar moed verzameld had en naar het huis van de jongetjes reed dan zei mijn schoonzus ijskoud dat ze geen behoefte hadden aan contact.

 

Inmiddels is mijn vader ook overleden en wordt mijn moeder oud en verward. Het zal niet lang meer duren of ze moet naar een verzorgingstehuis en daarom moet ik haar huis te koop zetten. Ik schrok toen ik de vraagprijs hoorde die de makelaar voorstelde. De woningen in deze buurt zijn gewild en dat betekent dat mijn moeder voor haar huis vast een heel groot bedrag zal krijgen.

 

Geld dat na de dood van mijn moeder verdeeld moet worden onder de wettige erfgenamen. Dat ben ik en de inmiddels volwassen zonen van mijn broer. Dat zit me eigenlijk helemaal niet lekker. Want waarom moeten deze voor mijn moeder vreemde kinderen van haar zoon meedelen in een erfenis terwijl ze nooit naar de familie van hun vader hebben omgekeken?

 

Helaas is er formeel niets dat ik kan doen om dat te veranderen want dat is nu eenmaal zo bij wet geregeld.

 

Ik beheer de financiën van mijn moeder en soms vraag ik me af of het illegaal is als ik de komende tijd al het spaargeld van mijn ouders naar mijn eigen rekening overmaak. Op die manier blijft het uit handen van mijn neven en kunnen zij er straks als mijn moeder er niet meer is geen aanspraak meer op maken. Maar op een of andere manier kan ik het maar niet over mijn hart verkrijgen om dat te doen. Ik kan dus niet anders dan wachten tot ik straks bij de notaris naast twee vreemde mannen zit, de zonen van mijn broer, die in een klap een riant bedrag krijgen van een oma die ze nooit wilden leren kennen.’

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl