De emojibaby rukt op

 

Oftewel: waarom wil je je kind online delen en ook weer niet?

 

 

 

Een baby’tje, maar dan zonder gezicht. Want dat gezichtje is afgedekt met een smiley, een hartje, een beertje, zodat je je baby wél online kunt showen maar dan anoniem. Een paar jaar geleden voor het eerst gespot en inmiddels goed gebruik onder vooral celebrities en influencers.

 

De discussie over online-privacy van kinderen werd een goed jaar geleden aangezwengeld door de Canadese Tiktokker en kinderprivacy-activist Sarah Adams. Die vond het maar raar dat niemand het raar vond dat ouders het ontwaken of het naar-bedje-toe-ritueel van hun kinderen zo maar online delen. Om dat aan de kaak te stellen begon Adams het TikTokkanaal @mom.uncharted en dat heeft inmiddels bijna 150 duizend volgers.

 

Onder het motto dat goed voorbeeld doet volgen, zien we dichter bij huis Monique Westenberg, Carice van Houten en Famke Louise en influencers als Romy Boomsma, Elise Boers en Yara Michels wél met hun baby’s en kinderen online maar dan ófwel vermomd als emoji ófwel met poses waarbij ons alleen een achterhoofd of handje wordt gegund.

 

Toch zijn er al vanaf de introductie van Facebook in 2004 ontelbare babyalbums gepost en sinds Instagram werd gelanceerd struikel je er over de hobbymatige mommybloggers. De eerste slachtoffers van al te fanatieke bloggers en posters hebben inmiddels van zich doen horen. Zo vertelt de nu 26-jarige Lou (@Throughandlou) op TikTok over de schade die de mommyblog van haar moeder aanrichtte. Lou had namelijk voortdurend het gevoel ‘aan’ te moeten staan: zelfs in haar huis kon ze altijd verwachten dat de camera aanwezig was.

 

Ongeacht hoe beschamend of intiem of privé het ook was, het kon zomaar op de blog belanden. In 2019 kwam de Amerikaanse mommy-blogger Christie Tate in opspraak, nadat ze in een blog had geschreven dat ze niet wilde stoppen met bloggen over en foto’s posten van haar 9-jarige dochter, ook toen die haar smeekte dat niet te doen. En in mei 2022 vertelde een anonieme man onder de naam @killicicle op het forum Reddit dat hij klaar was met zijn huwelijk met een momfluencer, omdat hij het zielig vond dat zijn dochter alleen mocht spelen met beige en crèmekleurig speelgoed.

 

Wat bezielt deze ouders, behalve dat ze verslingerd en/of verslaafd zijn aan aandacht en de socials? Zijn die het spoor zo bijster dat ze hun kinderen slachtofferen in ruil voor extra likes en hits en nieuwe vrienden? Dat kinderen voor meer impact zorgen staat vast. En die emojibaby’s? Zet het nou echt zoden aan de dijk als Monique Westenberg het gezicht van kleine Dré bedekt met een beertje? Is het niet beter en makkelijker als Monique alleen zichzelf exposeert en kleine Dré daar lekker buitenhoudt? Of is ze zonder hem nergens meer op de socials?

 

Bron: de Volkskrant

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans