De docu ‘Het zaad van Karbaat’ gezien?

 

De afgelopen week had ik ‘m al veel in de media voorbij zien komen. De documentaire Het zaad van Karbaat, over de arts die zijn eigen zaad gebruikte bij donorinseminatie.

 

 

Lang verhaal kort: dokter Karbaat was een arts die gespecialiseerd was in kunstmatige inseminatie. In zijn eigen spermakliniek hielp hij echtparen met vruchtbaarheidsproblemen, vrouwen die bewust alleen een kind wilden opvoeden en lesbische vrouwen om hun kinderwens te vervullen. Vooruitstrevend in de jaren zeventig en tachtig want ivf bestond nog niet en deze vrouwen konden eigenlijk nergens anders terecht. Maar hij gebruikte steeds zaad van dezelfde donors en uiteindelijk ook van zichzelf.

 

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik was sprakeloos. Om de ongelofelijk narcistische enge man die Karbaat bleek te zijn. Om de onduidelijkheid over wie de donor van het zaad was. Want nu blijkt dat hij alles bij elkaar loog over wie de mannen waren die hun zaad beschikbaar stelden. Om de medewerkers die wisten dat wat hij deed niet in de haak was, maar nergens met hun verhaal terecht konden. Ze werden simpelweg niet geloofd. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Wat me het meeste raakte was dat de wens om zwanger te worden voor veel vrouwen zo groot was dat ze het wangedrag van Karbaat maar pikten. Zijn ranzige opmerkingen, de aanrandingen zelfs. Een anonieme oud-cliënte vertelde hoe de arts haar probeerde te verkrachten en toen hij op haar buik klaarkwam haar alsnog met zijn eigen sperma insemineerde. Ze was lamgeslagen, maar blijkbaar was het verlangen naar een kind zo groot dat ze het niet eens aan haar eigen partner durfde te vertellen, laat staan naar de politie durfde te stappen.

 

Hoe ongelofelijk eenzaam moeten al deze wensmoeders zich gevoeld hebben toen ze zwanger waren. Wetend dat er een kindje in je groeit waar je zo naar verlangd hebt maar waarvan je weet dat zo’n narcistische engerd de vader kan zijn. Veel van de nakomelingen van Karbaat herkennen bepaalde trekken van hun biologische vader in zichzelf en elkaar. De korte vingers, de brede handen. Karbaat heeft zijn genen voor de komende generaties veiliggesteld. Dat vind ik misschien nog wel het meest bizarre van deze documentaire.

 

De volgende twee afleveringen van deze indringende documentaire zijn op 8 en 15 maart, 20.30 uur op NPO 2.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit