De dickpic is nogal actueel sinds The Voice Gate

 

Wat drijft die mannen toch tot het sturen van vieze plaatjes? 

 

 

 

Waarom zou een man je in vredesnaam ongevraagd een pic van zijn erecte dick sturen? Last van een te groot ego? Te klein van stuk – of te klein geschapen? Ter compensatie van een minderwaardigheidscomplexje of in de overtuiging er een onuitwisbare indruk mee bij je achter te laten? De waarheid is dat experts het nog niet eens zijn over de psychologie achter de dickpic – in het Engels heel grappig ook wel cyberflashing genoemd: een soort digitaal potloodventen dus. Hoewel de speculaties hierover sinds The Voice Gate niet van de lucht zijn, is het fenomeen al langer hot. Op Instagram en Twitter bijvoorbeeld, zijn foto’s van blote piemels ongeveer aan de orde van de dag. Auteur-zangeres Stella Bergsma postte laatst nog een – overigens apert onsmakelijke – collage van opgeheven geslachtsdelen die ze zelf ongevraagd toegestuurd heeft gekregen. En – minstens zo onsmakelijk – in de trein schijnen dergelijke foto’s via Airdrop verstuurd te worden naar nietsvermoedende vrouwelijke medepassagiers.

 

Er zijn onderzoeken die zeggen dat het deze mannen te doen is om een bevestigende reactie op hun penis en hoe die eruitziet. Zo’n pic kan ook worden ingezet als – hoe kom je erop? – poging om de conversatie wat intimiteit mee te geven, terwijl er ook verhalen gaan van mannen die al “piccend” een hengel uitgooien op een dating-app. Zijn er vrouwen die happen dan hoeven ze vervolgens alleen nog maar achter hun pik aan te lopen om te krijgen waar ze op uit zijn.

 

Hoe dan ook kan een dickpic opduiken in veel verschillende contexten. Je kunt er dus op getrakteerd worden in een online-dating-gesprek of hij wordt je, zonder enige aanleiding, rauw op je dak gestuurd. Zoveel contexten, zoveel motieven, zou je kunnen aannemen. En soms relatief onschadelijk en soms van heel vervelend tot ronduit traumatiserend voor de ontvanger. Dat het niet gezien kan worden als een louter onschuldig tijdverdrijf van hitsige mannetjes, bewijst de nieuwe wetgeving waarin online grensoverschrijdend gedrag gelukkig strafbaar wordt.

 

Al is het mij vooralsnog een raadsel hoe ze dat gaan doen met anoniem verstuurde vieze plaatjes. Want van een database van erecte geslachtsdelen zie ik het nog niet zo snel komen. En een anoniem IP-adres achterhalen is ook nog niet iedereen gegeven. Misschien is het een idee dat de dickpiccende mannen zich eens gaan afvragen waarom ze zich in vredesnaam met deze kolder bezighouden? Te meer omdat onderzoek heeft uitgewezen dat hun kiekjes door veruit de meeste meisjes en vrouwen onder de 25 als heel vervelend worden ervaren.

 

Bron: Trouw

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans