De bonus van de baas

 

Vandaag wordt de aandeelhoudersvergadering van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM gehouden. De agenda ligt klaar en iedereen houdt eigenlijk zijn adem in voor punt 13. De bonus van de baas

 

Want zoals afgesproken in zijn contract krijgt topman Ben Smith naast zijn vaste salaris van acht ton ook een bonus. Een bedrag van 768.456 euro om precies te zijn.

 

Eerlijk is eerlijk. Dat heeft hij verdiend omdat de maatschappij het vorig jaar zo goed heeft gedaan. Maar ja, toen had nog niemand ooit van corona gehoord. Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit. De economie ligt op zijn gat en duizenden bedrijven voelen daar de gevolgen van. Die hebben financiële steun van de overheid nodig om te zorgen dat ze niet omvallen, wat ook het verlies van heel veel banen zou betekenen.

 

Is het dan niet gek dat een topman van een bedrijf dat financiële hulp van de overheid krijgt niet uit zichzelf zegt dat agendapunt 13 (de bonus van de baas) niet aan de orde hoeft te komen tijdens de aandeelhoudersvergadering? Omdat hij het zelf toch ook een beetje raar vindt om zoveel geld te krijgen? Geld dat hij weliswaar vorig jaar verdiend heeft, maar dat nu heel hard nodig is om salarissen te kunnen blijven betalen van de medewerkers van het bedrijf waar jij de scepter zwaait.

 

De politiek is er boos om. De Tweede Kamer roept onze minister van Financiën op om tegen het bonusplan te stemmen. Ik stel me zo voor dat Ben Smith de uren aftelt tot de aandeelhoudersvergadering begint. Want die 768.456 euro is een riant bedrag waar hij volgens zijn contract gewoon recht op heeft.

 

Maar ja, sinds corona is alles veranderd. Ik ben benieuwd of Ben vandaag nog naar zijn secretaresse loopt om agendapunt 13 te schrappen. Omdat hij ook vindt dat hij die bonus nu niet zou moeten krijgen. Het zou hem sieren…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit