De bla bla bla van Sigrid Kaag

 

Ze ging het helemaal anders doen, een frisse wind door de vastgeroeste oude politiek. Ik zie haar nog dansend op tafel staan. Maar wat viel Sigrid Kaag gisteren pijnlijk door de mand.

 

 

 

Het was al jaren bekend dat er binnen de top van D66 een meneer was die het niet zo nauw nam met de manier waarop je met vrouwen omgaat. Grensoverschrijdend gedag heet dat. Al in 2016 trok het slachtoffer, een medewerkster van de partij, aan de bel. Er kwam een onderzoek en er volgde een rapport. Maar dat rapport verdween in een la en er kraaide geen haan meer naar. Tot er in 2021 een vertrouwelijke bijlage verscheen waarin zwart op wit stond dat deze meneer in kwestie, Frans van Drimmelen, ‘dwingende, intimiderende en chanterende berichten’ had gestuurd naar het slachtoffer. Die bewuste bijlage hadden verschillende betrokkenen op de avond van de verkiezingsuitslag ontvangen.

 

Dat was dus die avond dat Kaag na haar overwinning dansend op tafel stond. Omdat alles anders zou worden. Op het Binnenhof zou er een frisse wind gaan waaien die de vastgeroeste oude cultuur hoe dan ook zou veranderen. Maar nu zie ik dat ook deze partijleider die het allemaal anders zou gaan doen gewoon de andere kant op keek toen ze had kunnen ingrijpen. In plaats van een warme arm voor het slachtoffer, kreeg die een koude schouder van Kaag. Kaag bleef zelfs bij haar standpunt dat het toenmalige partijbestuur goed had gehandeld waardoor het oorverdovend stil bleef over de kwestie Frans van Drimmelen.

 

Gisteren zag ik tijdens een persconferentie een partijleider die ook geen ‘actieve herinneringen’ meer had. Die totaal geen kijk heeft op haar eigen handelen. Sigrid Kaag, het braafste meisje van de klas, valt wat mij betreft keihard door de mand met haar afgedwongen spijtbetuiging. Kaag hield voet bij stuk, omdat ze vond dat de ophef in de media groter was dan de zaak zelf.

 

Waar was die partijleider gebleven met hart voor de vrouwenzaak? Het slachtoffer heeft Sigrid Kaag sinds 2016 meerdere keren persoonlijk benaderd met de vraag om hulp. Maar deze partijleider vond dat ze niet de formele rol had om zich in deze zaak te mengen en nog meer van die blablabla. Daarna mompelde ze de geijkte excuses en dat was het. Ik denk dat onze dochters met afgrijzen naar mevrouw Kaag hebben geluisterd. Wat een teleurstellende gedachte dat de vrouw die het in politiek Den Haag allemaal anders zou gaan doen zelf zorgt voor het failliet van haar eigen partij en, erger nog, een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag blijkbaar ondergeschikt maakt aan haar eigen politieke belangen.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit