De best wel gekke kersttradities wereldwijd 

 

Men neme een boom, stopt er wat ballen in, zet het gourmetstel op tafel, bezoekt een nachtmis en klaar. Zou je denken, hè? Ik denk dat als je aanbelt bij menig Nederlander met kerst je zo bij de pannetjes aan kunt schuiven. Maar wereldwijd houden er mensen hele bijzondere gewoontes op na met de holidays. Zo heeft Zweden een kerstgeit en gaan ze in Caracas op skates naar de nachtmis. Lees maar even mee. 

 

Een KFC-menuutje eten met kerst in Japan

In Japan zijn ze niet zo van de tien gangen en een nachtmis op kerstavond, maar wel van het menuutje bij KFC. In 1974 riep Kentucky de inwoners van Japan op om de avond te vieren met gefrituurde kip. De rest is geschiedenis, want dit is nog steeds de dag waarop de meeste menu’s worden verkocht in het land. Je schijnt zelfs te moeten bestellen. Oké, oké. 

 

Mèèèh: Zweden heeft een kerstgeit 

Kijk, da’s weer eens iets anders dan Rudolf. In Zweden hebben ze een geit van stro, die op het plein in Gävle staat. Nu zien vandalen het wel elk jaar als uitdaging om de geit in lichterlaaie te zetten. Wat vaak lukt, want negen van de tien keer haalt de geit kerst niet. Er is zelfs een keer een rijdende auto op ingereden en men probeerde een beveiliger om te kopen om de geit per helikopter naar Stockholm te vliegen. Dit is vermoedelijk ook de enige geit van stro met een eigen Twitter-account. 

 

In Noorwegen verstoppen ze bezems

Heeft niets te maken met schoonmaakontwijkend gedrag rond de feestdagen, maar wel alles met de vrees dat heksen rondvliegen op bezems om het kwaad te verspreiden. Dit schijnen ze vooral op kerstavond te doen, waardoor het noodzaak is om alle dweilen, bezems en borstels binnen te halen. 

 

‘De Dikkerd’ weggeven in Spanje

Ik begon me al zorgen te maken om de Spanjaarden, maar ‘de dikkerd’ is in dit geval de grootste prijs in de Spaanse loterij. Heel het land staat even stil op het punt dat El Gordo valt, want stel je voor dat jij als rijkaard het nieuwe jaar in gaat. Ik acht de kans klein, want zo’n beetje elke Spanjaard speelt mee. Maar iemand moet ‘m winnen. De prijs wordt meestal bekend gemaakt door een kinderkoor van tweeëntwintig zingende kinders op 22 december. 

 

Skaten naar de nachtmis in Venezuela 

Hoe leuk is dit? In Caracas worden straten afgezet, zodat je te rolschaats naar de kerk kan. Ik bedoel: rollend naar huis krijgt ineens een heel andere betekenis. Ik zou m’n fiets echt in a heartbeat inruilen. 

 

Met het hele gezin de Donald Duck Special kijken in Zweden

Tsja, deze zag ik ook even niet aankomen, maar op 24 december schijnt heel Zweden een uur plat te liggen om samen de Donald Duck Special te kijken rond een uurtje of drie ’s middags. Ze zeggen dat het zó populair is dat alle andere afspraken om het tv-kijken heen wordt gepland. 

 

Jak: je boom versieren met spinnenwebben

Wat wij doen met ballen, doen ze in Oekraïne met spinnen. Welja, waarom ook niet. Stamt af van de legende dat een arme vrouw geen geld had voor een dennenboom, maar er plotseling één in haar tuin groeide. Ze had ook geen geld om de boom van versiersels te voorzien, maar de ochtend van kerst was de boom bedolven onder spinnenwebben die door de zon zó mooi glansden dat het een plaatje was. 

 

En verder barst het rond kerst over de hele wereld van de verklede trollen, monsters en katten die stoute kinderen eten (geen grap). 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans