De beroemdste trouwjurk uit de geschiedenis

 

Vergeten doen we haar nooit, maar door seizoen 4 van The Crown is Lady Diana bijna net zo dichtbij als toen ze nog leefde.

 

Een van de scènes die voor de complete cast voor kippenvel, tranen en rechtopstaand armhaar zorgde was het huwelijk van Charles en Diana waarvoor de jurk weer tot leven werd geroepen. Ik herinner me de dag van het huwelijk nog zo goed. Ik was in ooh’s en aah’s van de sleep, haar lok, haar schuchtere lach en de kerk zo groot dat zelfs die sleep nietig leek. Afijn, genoeg daarover. Over naar de feiten van de moeder aller trouwjurken.

 

1. Onbekende ontwerpers
Althans: redelijk onbekend. Ze werden ook wel ‘the outsiders’ genoemd. Toch koos Diana specifiek voor David en Elizabeth Emanuel om haar trouwjurk te ontwerpen, iets dat hen voor goudomrande opdrachten in de toekomst betekende natuurlijk.

 

2. Verscheurd ontwerp
Omdat alles geheim moest blijven, hebben David en Elizabeth Emanuel de eerste schets van de jurk versnipperd en weggegooid nadat ze hem aan Lady Diana hadden laten zien. Discretie first, maar oh, wat hadden ze die schets voor veel geld kunnen verkopen.

 

 

3. De sleep
De zijden jurk had een sluier van 12 meter en een sleep van 7,5 meter. Heus dat ze geoefend hadden met vouwen zodat hij zo kreukvrij mogelijk uit de koets zou rollen, maar bij het oefenen was de vader van Diana (een vrij grote man) dan weer niet meegerekend waardoor ze uiteindelijk met een best wel gekreukte sleep uitstapte. Gelukkig ‘deukte’ hij door het warme en wat vochtige weer vrij snel uit.

 

4. Koppijn van de tiara
De sluier (die van 12 meter dus) was bevestigd aan de tiara van Diana, een erfstuk van de Spencers, haar familie. Hij was zo zwaar dat Diana (die natuurlijk normaal gesproken niet met een tiara op liep) er de hele dag ‘koppijn’ van had.

 

 

5. Dunner en dunner
Het is een vaker voorkomend probleem bij bruidjes en iets waar veel ontwerpers grijze haren van krijgen. Naarmate De Dag nadert, smelten de kilootjes van de stress en paniek. Bij Diana (die aan boulimia leed) was dat niet minder. David en Elizabeth bleven de jurk innemen en later kwam Elizabeth er zelfs achter dat ze een speld in de jurk had laten zitten. In totaal zijn er vijf lijfjes van de jurk gemaakt en hebben ze hem op de dag zelf nog moeten innemen.

 

6. Kost dat?
Speculaties over de waarde van de jurk schieten uiteen van 38.000 tot 150.000 euro. Feit is dat Elizabeth en David Emanuel een uiterst schappelijk factuurtje van 4500 euro hebben gestuurd.

 

7. Nog even over de schoenen
Clive Stilton was gevraagd om de pumps van Diana te ontwerpen. Dat deed hij met liefde. 150 parels en 500 pailletten kwamen erbij kijken en als toetje zette hij een C en een D, verbonden door een hartje, op de zool van de schoen. Niemand die het zag, maar Diana zou het vast voelen.

 

Beeld: The Crown – Instagram Emma Corrin

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach