De Belasting­dienst is soms je ergste vijand

 

Hebben we net de kinderopvangtoeslagfraude achter de rug, gloort er weer een nieuwe rel over de Belastingdienst aan de horizon…

 

Bij mij op de koelkast hangt een briefje waarop staat dat ik mijn inkomstenbelasting nog moet invullen. Een klusje waar ik altijd de zenuwen van krijg, omdat ik het moeilijk vind. Ik word aan alle kanten geholpen hoor. Het komt erop neer dat ik alle gegevens moet verzamelen, die aan mijn schoonzus opstuur die er veel verstand van heeft, en vervolgens een aantal bedragen teruggemaild krijg die ik in het juiste vakje moet zetten.

 

Maar o wee, als ik die bedragen verkeerd invul. Dan ben ik aangeschoten wild. Een keer is me dat overkomen en vervolgens kostte het mij een half jaar, talloze telefoontjes en uren wachten tot het weer rechtgetrokken was. Moedeloos werd ik er op een gegeven moment van.

 

Kun je nagaan als je door de Belastingdienst onterecht als fraudeur bent bestempeld. Hebben we net de kinderopvangtoeslag achter de rug, komt de volgende zaak aan het licht waarbij tienduizenden welwillende burgers onterecht als fraudeur worden bestempeld.

 

Wat blijkt, eerder goedgekeurde aftrekposten werden om onverklaarbare redenen opeens afgewezen waardoor ze onterecht als fraudeur werden gezien. Nou, dan heb je dus een kruisje achter je naam, en probeer daar maar eens vanaf te komen.

 

Vanaf 2013 probeerde De Belastingdienst systeemfraude in de inkomstenbelasting tegen te gaan. Er was zelfs een heuse codenaam voor bedacht: Project 1043. Burgers die hoge aftrekposten voor de uitgaven van hun pensioenvoorziening of zorgkosten opvoerden, werden onder een vergrootglas gelegd.

 

Uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw blijkt dat er tussen 2012 en 2018 ruim 110.000 aangiften inkomstenbelasting werden geselecteerd onder de codenaam ‘1043’. Je zal maar als fraudeur bestempeld zijn, dan moet je dus zelf maar aantonen dat je dat niet bent. Gezien de stroperigheid van de bedrijfsvoering van de Belastingdienst is het haast onmogelijk om van dat stempel af te komen.

 

Het ministerie van Financiën houdt al maanden de kaken op elkaar als onderzoeksjournalisten van Trouw en RTL de feiten rond deze bizarre situatie boven tafel willen krijgen. Ook door Kamerleden is er meerdere keren om opheldering gevraagd. Tot nu toe zonder resultaat.

 

Ik ben bang dat dit nog maar het topje van ijsberg is. Leuker kunnen ze het inderdaad niet maken. Maar dat de Belastingdienst het leven van een groot aantal onschuldige burgers tot een hel weet te maken is inmiddels wel duidelijk.

 

Bron: Trouw

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit