De Appie komt met een Verspil-me-niet zakje

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: De Appie komt met een Verspil-me-niet zakje. 

 

 

Albert Heijn kwam een tijdje geleden met de pilot om brood van gisteren te verkopen. En nu, tijdens de landelijke Verspillingsvrije week, kondigt de supermarkt nog meer actiepunten tegen voedselverspilling aan.

 

Brood is een van de meest verspilde producten en is ook het thema van de landelijke Verspillingsvrije week, die vandaag van start gaat. Op dit moment wordt bij Albert heijn ‘Brood van gisteren’ al aangeboden in ruim 40 winkels, maar dat wordt nu landelijk uitgerold. Brood dat gisteren vers in de winkel is aangeleverd en niet verkocht is op de dag zelf, wordt de volgende dag tot 11.00 uur verkocht voor een extra voordelige prijs. Een half brood kost 25 cent, een heel brood en een zak bolletjes 50 cent.

 

Oud brood voor tosti’s en meer
Bij Albert Heijn koop ik regelmatig brood van de vorige dag; je kunt van oud(er) brood heerlijke tosti’s maken, maar ook bijvoorbeeld zelfgemaakte croutons zijn ook lekkerder met oud brood. Albert Heijn geeft zelf ook tips; tijdens de Verspillingsvrije week vind je op diverse broden stickers met tips en recepten om oud brood te gebruiken. Ook op Allerhande en op receptkaarten in de winkel staan verschillende tips over wat je kunt maken van overgebleven brood.

 

 

Verspil-me-niet-zakje
Naast Brood van gisteren, start Albert Heijn deze week ook met het ‘Verspil-me-niet zakje’in 12 Albert Heijn-winkels (Capelle aan den IJssel, Groningen, Den Haag, Hoofddorp, Hengelo, Assen, Amsterdam, Echt, Tilburg, Heemskerk en Tiel). Voor 1 euro krijg je een herbruikbaar verszakje gevuld met groente en fruit dat wat rijper is of een plekje heeft, maar nog steeds lekker is. Alle beschikbare zakjes van die dag, liggen bij de groente- en fruitafdeling. Bij succes is Albert Heijn van plan om het Verspil-me-niet zakje in meer winkels aan te bieden.

 

 

Nog meer korting
En alles met de 35% korting sticker is bij mij ook welkom, want ik haat eten weggooien, zeker als het nog hartstikke goed en lekker is. Maar die korting kan dus veel hoger oplopen (tot wel 70%), want Albert Heijn gaat in meer winkels de digitale oplossing ‘dynamisch afprijzen’ (dat nu wordt gebruikt bij vlees en kip) toepassen.

 

 

Hoe dat werkt? Bij dynamisch afprijzen berekent een algoritme automatisch de beste korting om aan het einde van de dag geen onverkoopbare producten over te houden en zo voedselverspilling te verminderen. Het algoritme houdt rekening met onder meer locatie, Bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historische verkoopgegevens en voorraad in de winkel. De precieze korting wordt automatisch op het elektronische prijskaartje getoond. Het aantal winkels met dynamisch afprijzen wordt deze week uitgebreid naar zo’n 130 winkels en in de toekomst hopelijk bij meer productgroepen.

 

Beeld: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves Photography

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav