De aller­lekkerste vrijmibo-dips

 

Vandaag hebben we de allerlekkerste dips op de redactie. Omdat onze lieve Irene vandaag jarig is. Gaan we even goed vieren met champagne.

 

Een lekkere dip is altijd feest. Het lekkerst is om hem zelf te maken en gelukkig kan dat nu met dit kookboek van Ramon Brugman: Masterclass DIPS. De allerlekkerste dips uit verschillende landen. Wat wil je nog meer? Dippers natuurlijk. Van Kroepoek tot kaasstengels. Alles wordt uitgelegd. Wat wij moeten doen? Ze even snel maken en opeten. Moet lukken toch?
 

Melitzanosalata – Griekenland

 

Melitzanosalata is een gepureerde salade van gepofte aubergine. De salade wordt op veel verschillende manieren bereiden je kunt hier dus ook eindeloos mee variëren. Na een paar keer maken kwam ik uit op dit recept. De lekkerste variant die ik ooit heb gegeten!

 

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 rode paprika
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 50 g walnoten
  • 50 g feta
  • 4 takjes peterselie
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • Zout en peper

 

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Snijd de aubergine doormidden en leg in een oven- schaal. Snijd de paprika in stukken. Pel de knoflooktenen. Doe bij de aubergine in de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Dek de oven- schaal af met aluminiumfolie en pof de groenten circa 40 minuten. Laat goed afkoelen.

 

Snijd intussen de ui, walnoten, feta en peterselie fijn. Verwijder het vruchtvlees uit de aubergine. Gooi de schil weg.
Pureer alle ingrediënten met een staafmixer en knijp de citroen erover uit. Breng nogmaals op smaak met zout en peper.

 

Ossenworstsalsa – Nederland

 

Deze van origine Amsterdamse worst vind ik het lekkerst als hij gerookt is. Het is best een simpele worst want er zit naast het goed gezouten vlees verder nog witte peper, foelie en kruidnagel in. Heerlijk om zo te eten, maar probeer deze salsa eens. Doet het goed op feestjes: dit schaaltje is altijd als eerste leeg!

 

Ingrediënten 

  • 200 g gerookte ossenworst
  • 1⁄2 rode ui
  • 2 augurken
  • 2 takjes peterselie
  • 10 g kappertjes
  • 1 tl mosterd
  • Paar druppels olijfolie
  • Witte peper

 

 

Snijd de ossenworst in kleine stukjes. Snijd de ui en augurken in heel kleine blokjes. Hak de peterselie en kappertjes fijn en voeg de mosterd toe. Roer alles goed door. Voeg de olijfolie toe zodat het niet allemaal aan elkaar plakt. Voeg nog een beetje witte peper toe om het iets pittiger te maken.

 

Salsa romesco – Spanje

 

Salsa romesco is een saus op basis van noten en tomaten. Heerlijk om met brood te eten, maar het wordt ook bijvoorbeeld bij slakken geserveerd.

 

Ingrediënten 

  • 2 grote tomaten
  • 2 puntpaprika’s
  • 1 teen knoflook
  • 100 g geroosterde amandelen
  • 1 snee oud brood
  • 4 takjes peterselie
  • 4 blaadjes munt
  • 50 ml rodewijnazijn
  • Olijfolie
  • Zout en peper

 

Rooster de tomaat en paprika 45 minuten op 180 °C in de oven. Haal de groenten
uit de oven en pel de tomaat en paprika. Verwijder de zaadjes bij de paprika. Hak de knoflook fijn. Pureer de groenten met de geroosterde amandelen en de knoflook.

 

Scheur de snee brood in kleine stukjes. Voeg toe en pureer. Je zult zien dat de saus nu wat dikker wordt. Snijd de kruiden fijn en voeg met de azijn en een scheutje olijfolie bij de saus. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus 1 uur staan voordat je hem serveert, dan kunnen de smaken goed intrekken en wordt de saus iets dikker.

 

Proost!

 

 

 

Masterclass DIPS
Ramon Brugman
ISBN: 9789048845323
Uitgeverij Carrera culinair

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares