De 9 koninklijke tiararegels waarvan je niet wist dat ze bestonden

 

Dat er strenge regels zijn in de royal family weten we ondertussen allemaal

 

 

Daar werd ik weer eventjes aan herinnerd toen gisteren de nieuwe spin-off serie ‘Queen Charlotte’ van Bridgerton werd gereleased. Natuurlijk kon ik het niet laten om alvast een klein stukje te kijken, dus dat heb ik gedaan. En wat was het – zoals gewoonlijk – genieten. De luxe, de levensstijl, de kleding, de elegantie en niet te vergeten de diamanten tiara’s. Dit zette mij aan het denken: hoe zit het eigenlijk met de regels over dit tijdloze juweeltje? Nou, die heb ik voor jullie op een rijtje gezet. Het is toch iets ingewikkelder dan wij ‘normale’ mensen denken.

 

 

1. Je eerste tiara draag je op je trouwdag

Terwijl de tiara vroeger voor iedere gelegenheid uit de kast werd getrokken, wordt die nu gezien als iets unieks. Zowel een geboren prinses als iemand die zich trouwt in de familie dragen hun eerste diamanten diadeem pas op hun eigen bruiloft. Het moet natuurlijk wel een beetje speciaal blijven.

 

 

2. Een tiara mag pas worden gedragen na vijf uur

Ja, echt. Na klokslag vijf uur mag het luxe haarsieraad pas worden opgezet. Er is wel één uitzondering: bruiloften. Dan mag-ie wat eerder op.

 

 

3. Een tiara wordt uitgeleend aan één persoon

Als een tiara eenmaal wordt uitgeleend, is die hun hele leven lang van hen. Aan die persoon vervolgens de keus of ze ‘m willen dragen (is dat überhaupt een vraag?) en wanneer ze dat willen. Daarna wordt het weer doorgegeven aan de volgende generatie. Zuinig mee zijn dus.

 

 

4. Je mag geen tiara dragen onder de 18 jaar

Een ongeschreven regel van vroeger eigenlijk. Het is namelijk niet de bedoeling in de koninklijke familie om voor je achttiende een tiara te dragen. Je zult dan toch écht nog eventjes geduld moeten hebben.

 

 

5. Een tiara wordt vastgenaaid in het haar

Met duizenden camera’s op je gericht als royal wil je niet het risico lopen dat de tiara wegglijdt, of nog erger: eraf valt. Daarom wordt die bij vrouwen in hun haar gevlochten voor wat extra grip. Als je héél goed kijkt kun je dit op foto’s zien.

 

 

6. De geschiedenis van een tiara is heel belangrijk

Wanneer er voor iemand een tiara wordt uitgekozen doet de geschiedenis er het meest toe. Zo ging er een roddel rond dat Meghan Markle haar oogje had op een smaragdgroene tiara met Russische banden. Jep, die werd dus afgewezen door de Queen.

 

 

7. Tiara’s worden nooit meegenomen op reis

Tenzij het écht moet worden de tiara’s liever thuis gelaten. Het zal je namelijk maar gebeuren dat-ie breekt in je koffer. Alleen voor buitenlandse koninklijke bruiloften en diplomatieke bezoeken wordt er een uitzondering gemaakt.

 

 

8. Er zijn regels over hoe je een tiara moet plaatsen

Hier een leuk trucje dat bepaalt waar je het beste de tiara kunt dragen: leg je duim op je kin en je wijsvinger tussen je wenkbrauwen, houd de vingers op dezelfde afstand van elkaar, beweeg vervolgens de duim omhoog naar de wenkbrauwen en de wijsvinger naar de bovenkant van je hoofd et voilà, daar zou jouw tiara komen te zitten, als je die ooit zou mogen dragen.

 

 

9. Niet alleen vrouwen dragen een tiara

Zelfs mannen kunnen niet om de tiara heen. Zaterdag tijdens zijn kroning is het de beurt aan koning Charles. Maar of hij er echt van opknapt is nog maar de vraag. Zijn kroon weegt ruim twee kilo dus een extra stripje paracetamol is geen overbodige luxe.

 

 

Bron: marieclaire.com

 

 

Door: Redactie Amayzine.com