De 8 ongebruikelijke tips van psychologen in de coronacrisis

 

Als je tijdens de zelfisolatie niet depressief of extreem angstig wil worden, dan moet je gezond eten, blijven bewegen en met mensen blijven praten, al dan niet via Zoom. Dat weten we.

 

Toch ben ik nu tijdens de coronacrisis benieuwd naar de ongebruikelijkere tips van psychologen. Juist in deze tijden denk ik namelijk als psycholoog: we moeten creatief zijn. Creatiever dan we ooit zijn geweest om onszelf een beetje happy te houden, want anders vallen we met z’n 17 miljoenen in een diep dal. We kunnen weinig, maar kunnen we van weinig ook het beste maken? Daar zit de kunst in in deze gekke tijden waarin we leven.

 

We hebben zorgen om onze gezondheid, maar ook om onze banen, toekomst, kinderen. We weten niet hoe het dagelijks leven er over een maand of vijf uitziet, of we deze zomer nog op vakantie mogen, of we volgend jaar weer gewoon naar ons werk kunnen en een collega drie kussen kunnen geven. Het is de onzekerheid die het vooral lastig maakt. Maar zo hou je op een ongebruikelijke manier net even wat fijner thuis:

 

  • Sta stil bij die warme douche. Koester die warme kop koffie. Besef hoe lekker je koffie thuis eigenlijk is, hoe leuke vloer je hebt liggen en hoe goddelijk je eigen bed wel niet slaapt. Door bewust die gewone minidingetjes te zien en daar een paar seconden dankbaar voor te zijn vergroot je je geluk.
  • Dankbaarheid zorgt voor een serotonineboost in je brein, waardoor je meer happy feelings ervaart.
  • Als je met je partner of gezin in quarantaine zit: geef elkaar elke dag wat ruimte en tijd voor jezelf. Een bad, een boek, een telefoongesprek met je vriendin: niemand mag je dan even storen. You need it.
  • Lees vooral ook het lieve nieuws, waarin je leest hoe er wordt gezorgd voor zorgpersoneel, hoe bedrijven elkaar helpen het hoofd boven water te houden, hoe oma’s hun kleinkinderen voor het raam toch kunnen blijven zien…
  • Hang je kop af en toe in de zon.
  • Geniet van je wc-papier en ga puzzelen.
  • Breng een bloemetje bij je zwangere vriendin, je oma, je buurvrouw, je vader, je broer… Gewoon, voor de deur leggen en weer door. Iets voor een ander doen en iets geven maakt je gelukkiger.
  • Onthaast, ontstress: verveel je eens. Dat is best goed voor je brein, blijkt. We zijn altijd maar druk en staan altijd aan, nu kun en mag je niet anders. Het moet van de MP. Thuis zitten. Niets doen. Accepteer het.
  • Probeer je er niet zo tegen te verzetten, niet boos te zijn dat je plannen niet door kunnen gaan. Niemands plannen gaan door en zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Hoe meer je je er voor nu bij neerlegt, hoe beter.

 

Geschreven door: Tessa Heinhuis

Door: Redactie Amayzine.com