De 70.000 dollar voor het haar van Trump
 

De man die me altijd weer weet te verbazen, helaas niet in positieve zin…

 

Natuurlijk heb ik het over de huidige POTUS, Donald Trump. De man van… Ja, van wat niet inmiddels? Van de muur langs de Mexicaanse grens, van het bleekmiddel tegen corona, van ‘grab them by the pussy’. De man die vervolgens alles — wanneer hij wordt geconfronteerd met zijn woorden of onjuistheden — bestempelt als fake news. De man die van al zijn beloftes nagenoeg niets is nagekomen.

 

Neem nou zijn belofte om zijn belastingaangifte vrij te geven. Dit beloofde hij te doen toen hij nog aan het strijden was tegen Hillary Clinton. Niet dat dit een opvallende belofte was trouwens: nagenoeg alle presidenten doen dit. Trump zei vervolgens dat het voor hem niet mogelijk was om zijn belastingaangifte openbaar te maken, omdat er een onderzoek naar hem liep bij de IRS. Dat klopt, van dat onderzoek dan. De IRS heeft allang verklaard dat dit niets te maken heeft met of hij zijn belastingaangifte wel of niet openbaar mag maken.

 

Maar de New York Times is er even volledig ingedoken, en openbaarde dat Trump, sinds hij president is, jaarlijks slechts zo’n 750 dollar aan belasting heeft betaald. Nee, dat is geen typefout en er missen geen cijfers, het is écht maar 750 dollar. Wat wel weer tot hilarische Twitter-taferelen leidde overigens, van allerlei arbeiders uit de lagere en middenklasse die hun verhaal vertelden. En die eindigden met dat zelfs zij meer belasting betalen dan de president.

 

Hoe zit het met Trumps financiën? Dat Trump absoluut niet de succesvolle zakenman is die hij zelf beweert te zijn, dat weten we al langer. Sterker nog, hij zit behoorlijk in de schulden. Hij moet de komende vier jaar een lening van 400 miljoen afbetalen en aangezien al zijn hotels, kantoren en andere bedrijven verlies maken, wordt dit nog een lastige opgave.

 

Maar terug naar zijn belastingaangifte, want daar zitten ook wel wat curieuze dingen bij. Zo heeft hij 70 duizend dollar opgegeven als aftrekpost ‘haarstyling’. Nee, dit is echt geen grap… Hij gaf aan dat deze hairstyling nodig was voor al zijn televisieoptredens en daarom zakelijk kon worden afgeschreven. 70.000 dollar aan háár!

 

Dan rest mij nog een vraag: als hij er zoveel geld aan uit heeft gegeven, waarom zit zijn haar dan alsnog voor geen meter? Een toupetje van AliExpress zou dezelfde look geven.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer