De 10 meestvoorkomende irritaties in relaties
Zelfs in de beste relaties kun je je partner wel eens achter het behang plakken. En de mensen die zeggen dat ze nooit ruzie hebben… Tsja, die moeten wel liegen, toch? Ik zou niet weten hoe je dat anders voor elkaar krijgt.
Soms leiden irritaties nou eenmaal tot ruzies. Maar no worries: die irritaties zijn hartstikke normaal. Sterker nog, ze zijn zo normaal dat ze in meeste relaties hetzelfde zijn. Klaar voor de ultieme irritatie top 10? Komt-ie.
1. Autorijden
Hoe kán het ook anders dan dat dit de ultieme nummer één is. Of je nou de route moet vertellen of dat je nou achter het stuur zit, koppels vitten zich een ongeluk op elkaar tijdens het rijden. Pluspunt: een ruzie hierover is vaak ook weer voorbij wanneer je uit de auto stapt.
2. Hoe het huishouden eraan toe gaat
Een partner die nooit afwast of nooit de vaatwasser in- en uitruimt. Die de was nooit ophangt. Die alle kleuren bij elkaar in de was gooit waardoor je lievelingsblouse nu paars is in plaats van wit. Je snapt: dit is echt een enórme bron van irritatie, en ik raak al gefrustreerd als ik dit opschrijf.
3. Het money spenden van je partner
En hier kan ik me dan juist weer niet in vinden, maar misschien omdat ik juist degene ben met een gat in m’n hand. Ik zal dan dus degene zijn die continu met nieuwe tassen, schoenen en gadgets-die-ik-absoluut-niet-nodig-heb aan komt zetten. Wat voor de ander dan weer enorm irritant is. En dat vind ik weer irritant; het feit dat mannen vaak niet zo van shoppen houden schijnt ook een enorme irritatie te zijn voor vrouwen.
4. Netflix and chill
Klinkt heerlijk toch, samen bankhangen? Is het ook, als je eenmaal hebt besloten wat je gaat kijken. En daar gaat blijkbaar toch heel wat irritatie aan vooraf. Wil jij The Bold Type kijken, je partner La Casa de Papel. Jij een romcom, je partner Marvel. AAHHH. Irritatielevel 10. En voor je het weet is het te laat om daadwerkelijk aan iets te beginnen en heb je de hele avond dus niets gekeken.
5. Orde vs. wanorde
Samenwonen is natuurlijk ook vaak compromissen sluiten, maar als de één extreem netjes is en de ander een gigantische sloddervos, kun je behoorlijk ver uit elkaar liggen. En dat zorgt, logisch ook, voor behoorlijk wat irritatie. Vooral als je als geordende dingen gaat opruimen en de ander vervolgens kwaad wordt dat hij/zij dingen kwijt is. Georganiseerde chaos noemen ze het dan vaak. Hm-hm.
6. Snurken, slapeloosheid of woelen in bed
Nachtrust is heilig voor veel mensen. Maar je moet dan ook maar net matchen; héérlijk als je allebei na tien seconden al in coma ligt, maar vaak is dat niet zo. Misschien woelt de één juist wel in zijn of haar slaap, of nog erger: doet er eentje aan slaapwandelen. Snurken staat ook hoog in het lijstje slaapkamerirritaties.
7. IJdelheid
Klagen dat je er te lang over doet om je klaar te maken: velen komt dit waarschijnlijk wel bekend voor. Maar de andere kant van de medaille is natuurlijk dat diegene misschien ook wel vindt dat de ander er wel wat verzorgder uit mag zien. Enne, die teennagels mogen ook wel eens geknipt worden.
8. Denken in oplossingen in plaats van in problemen
Hoe gaat iemand ermee om als iets even niet lukt? Gaat diegene mokken of blijft hij/zij positief? Of wordt er gewoon gelijk in huilen uitgebarsten, dat kan natuurlijk ook. Hoe er met dit soort tegenslagen wordt omgegaan, klein of groot, zorgt ook voor veel irritaties.
9. What’s my age again
Die kinderachtige grapjes vond je waarschijnlijk heel leuk en lief toen je nog head-over-heels verliefd was, maar nu je samenwoont wordt het simpelweg irritant. Je bent al een tijdje van je wolk afgedonderd en je vindt je partner heus nog wel leuk, maar kan het íets volwassener alsjeblieft?
10. Praat erover
Net als dit de oplossing is voor eigenlijk al deze irritatie, is het ook een irritatiepunt op zichzelf. Want misschien wil de één het gelijk uitpraten, terwijl de ander er juist liever een nachtje over slaapt en directe conflicten vermijdt. Dat vindt de ander dan misschien weer heel irritant. Onhandig.