Dankzij Veilig Thuis

 

Rouwt deze vader nu om een kind dat hij verloor hoewel het nog wel leeft.

 

 

Het zien van deze vader die, terwijl hij zijn kippen voerde, vertelde dat zijn psycholoog hem had proberen uit te leggen dat hij rouwt om een kind dat hij verloor hoewel het nog wel leeft, brak mijn hart. Het was in een uitzending van EenVandaag waarin de praktijken van Veilig Thuis aan de kaak werden gesteld. Omdat, om het maar even heel in het kort te duiden, Veilig Thuis in de praktijk allesbehalve veiligheid brengt. Ondanks verschillende kritische rapporten uit de afgelopen jaren, lopen feiten en meningen nogal eens door elkaar bij deze organisatie. Met, zoals ook in het geval van deze vader, soms grote gevolgen.

 

Hij kwam negen jaar geleden in aanraking met Jeugdzorg en Veilig Thuis toen hij na zijn scheiding hulp wilde zoeken voor zijn zoontje. De vader maakte zich zorgen om zijn zoon omdat die op een gegeven moment begon te krijsen en zich aan hem vastklampte als zijn moeder – met wie hij co-ouderschap had – voor de deur stond om hem op te halen. Tot zijn ontsteltenis werd niet het gedrag van zijn kind onderzocht, maar kwam de focus op hemzelf te liggen. In het rapport daarover staan zaken die feitelijk niet onderzocht zijn. Zo zou er aangifte gedaan zijn van mishandeling, maar dat is nooit geverifieerd. Ook wordt zonder onderbouwing gesteld dat de vader een persoonlijkheidsstoornis zou hebben. 

 

Dit geval staat niet op zichzelf. EenVandaag sprak voor deze uitzending met familierecht-advocaten, rechters, onderzoekers en ouders en zag tientallen rapportages in. Wat opvalt in deze rapportages is dat feiten en meningen onvoldoende worden gescheiden. Om die reden adviseren de advocaten en stichtingen die ouders bijstaan, om niet meer mee te werken aan onderzoeken van Veilig Thuis. Want hoewel in de wet staat dat er een onafhankelijke deskundige mag worden benoemd als gedupeerden bij de rechter komen en het niet eens zijn met een rapportage, is daar in de praktijk helemaal geen geld voor – waardoor het er ook niet van komt.

 

Omdat er al langer kritiek is op instanties als Veilig Thuis eiste de politiek in 2016 een actieplan, dat moest zorgen voor verbetering van het feitenonderzoek en meer recht moest doen aan de wensen van ouders en kinderen. Of dat hielp? Echt niet. Het feitenonderzoek dat jeugdbeschermingsorganisaties uitvoeren voorafgaand aan een uithuisplaatsing van een kind (de zwaarste ingreep) is ondanks het actieplan nauwelijks verbeterd.

 

Volgens onderzoekers moeten jeugdzorgmedewerkers beter worden geschoold om zorgvuldig onderzoek te kunnen doen. Ouders en kinderen aan de andere kant zouden vaker ondersteund moeten worden door een onafhankelijke cliëntondersteuner of een advocaat.

 

En tot die tijd? Niet meer meewerken dus. En al helemaal niet zelf aan de bel trekken.

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans