Dank Nouri

 

Hier kunnen we een mooie lering uit trekken. 

 

Als moeder van een bijzonder kind, trek ik nogal eens een wenkbrauw op als ik ouders hun kinderen het VWO in zien persen. Blind voor hun praktische talent en organisatiedrift, lijken ze hun kind door de trechter van het ‘hoogst haalbare’ te duwen. Eerst dat diploma maar, dan kunnen ze altijd doen wat ze willen, is het devies. Vooropgesteld, deze mensen doen dit natuurlijk omdat ze het beste met hun kind voor hebben. Dat verwijt ik ze niet. Hun tunnelvisie echter wel. Je ontneemt je kind de leukste jaren. Je geeft hen een zelfbeeld waarbij ze altijd de mindere zijn en waarbij leren een negatieve associatie heeft. Hoeveel had zo’n kind kunnen leren als hij lekker naar een praktische MBO-opleiding was gegaan en daar had gefloreerd. Mijn stokpaardje.

 

Zoals de Dalai Lama het al zei; doe iets wat je leuk vindt en je hoeft geen dag te werken. Daar zou ik aan willen toevoegen; doe iets waar je talent ligt. Hoe hoog of laag (wat is trouwens laag, is een aannemer minder belangrijk dan een wetenschapper?) dat ook is.
Vandaag sloeg ik de krant open en trof een interview met Mohamed Nouri, de vader van Abdelhak Nouri, het AJAX-supertalent dat deze zomer door hartfalen in coma raakte op het voetbalveld. Na vijf maanden had hij de kracht om ons te vertellen hoe het met zijn zoon gaat. Muizenstapjes. Muizenstapjes. Maar toch.

 

Hij vertelt over de revalidatie. De pogingen om van muizenstapjes, kattenpasjes te maken. Over de arts die hem een toetsenbord aanreikt. Over Nouri die het wegduwt. Ja dahag, alsof hij daar zin in heeft. Dan komt de bal. De bal die hij innig in zijn armen klemt. Ik slikte. En dankte Abdelhak Nouri opnieuw. Voor zijn talent, zijn kracht, de hoop die we houden en deze les. Natuurlijk heeft de situatie met Nouri niets te maken met de opleiding van een kind, de lering die je er wel uit kunt trekken is dat als je iemand iets geeft dat hij leuk vindt, hij zal groeien. In welke situatie dat ook is.

 

 

May-Britt Mobach is hoofdredacteur van Amayzine.com. Ze weet alles van mode en beauty, maar is ook nog een mens met drie dochters en een drukbezette man.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs