Zwart Amsterdam

 

 

Deze tentoonstelling is prachtig en nog te zien tot 20 november. Snel nog even naartoe dus, want hij is zeer de moeite waard.

 

Voor de tentoonstelling Zwart Amsterdam riep het Amsterdam Museum, een van mijn favoriete musea, in het kader van Black Achievement Month (dat in het leven is geroepen om meer kennis voor onze ‘zwarte’ geschiedenis op te doen, red.) op om inspirerende zwarte rolmodellen voor te dragen. Met deze tentoonstelling wil het museum de rijke diversiteit aan mensen  (er wonen 180 nationaliteiten in de stad) laten zien.

 

Suriname heeft voor altijd een heel bijzondere plek in mijn hart. Als baby ben ik er naartoe verhuisd en ik heb er bijna tot mijn zevende jaar gewoond. Héérlijke jaren waren het. Zwemmen in Colakreek, pom eten op feestjes en de nachtelijke vistochten  van mijn vader in de Marowijne. Maar vooral de warmte en hartelijkheid van de mensen blijft me altijd bij.

 

Kenneth Beeker woonde naast ons. Samen met zijn zus en een vriendinnetje trokken ze vooral op met mijn oudere broers. In 1963 stonden wij weer op Schiphol. Van de warmte in de kou, in meer dan een opzicht. Twee jaar geleden hebben wij elkaar na een halve eeuw weer ontmoet. Meer dan een leven ligt ertussen en toch was het meteen heel vertrouwd. Er viel veel bij te praten. Kenneth, in Suriname al lang geleden een succesvolle kunstenaar, liet me bij een andere gelegenheid zien waarmee hij bezig was. Toen hij ontdekte dat er op het web weinig meer te vinden was over de slachtoffers van de decembermoorden dan een paar slechte pasfoto’s was hij geschokt. De pasfoto’s heeft hij bewerkt tot indrukwekkende kunstwerken.

 

Kenneth: ‘De mannen die je ziet op mijn portretten waren moedige advocaten, journalisten, wetenschappers, docenten en ondernemers. Nog belangrijker, zij waren hardwerkende en liefhebbende echtgenoten, vaders en broers. De 15 portretten staan symbool voor een groot onrecht dat het land is aangedaan. En de bevolking betaalt daar nog steeds een hoge prijs voor. Dit kunstwerk gaat over de geschiedenis van een prachtig land, maar ook over het verval van een prille, fragiele democratie en van een bevolking die, volgens de kunstenaar, haar morele kompas lijkt te zijn kwijtgeraakt.

Ik heb de bekende pasfoto’s zonder kleur als uitgangspunt gebruikt; er karakter aan gegeven, ingekleurd en vergroot. Met deze mannen wil je vrienden worden en voel je je verbonden.’

 

Het was flink dringen geblazen op de opening op 7 oktober. Binnenkort ga ik daarom terug. Kenneth is in zijn opzet geslaagd: de 15 die prominent bij de ingang van de expositie hangen, heeft hij voorgoed aan de vergetelheid onttrokken.

 

Zwart Amsterdam 7 oktober t/m 13 november

Amsterdam Museum

Kalverstraat 92

Amsterdam

amsterdammuseum.nl

T 020 5231822

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.