Salade van knol- en wortelgroenten met dilledressing

 

Dit heb je nodig

  • 1 bosje radijsjes
  • 1 rode ui
  • stukje komkommer, ca. 5 cm
  • stukje bleekselderij, ca. 5 cm
  • 200 ml wittewijnazijn
  • 2 el agavesiroop of honing
  • 2 el mosterdzaadjes stukje Spaanse peper

 

Voor de dressing

  • handje verse dille
  • 1 tl mosterd
  • 3 el wittewijnazijn
  • 1 el agavesiroop of honing
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • peper, zout
  • 1 rode biet
  • 1 gele biet
  • 1 chioggia biet
  • 1 paarse wortel
  • paar blaadjes verse munt

 

Zo maak je het

Deze salade bestaat uit flinterdun gesneden groenten waarvan een deel is ingemaakt en een deel rauw blijft. Was de groenten goed, zo kun je de schil eraan laten zitten. Haal wel even de schil van de ui af. Begin met het inleggen van de groenten. Na een dag zijn ze het lekkerst dus begin op tijd. Snijd hiervoor een paar radijsjes, rode ui, komkommer en bleekselderij in heel dunne plakjes. Het liefst met een mandolineschaaf.

 

Zet een steelpannetje op het vuur en breng de 200 ml azijn aan de kook met daarin de 2 el agavesiroop. Doe de verschillende groenten in verschillende kommetjes en strooi er wat mosterdzaad overheen en een plakje Spaanse peper. Verdeel de hete azijn over de kommetjes en dek direct af met huishoudfolie. Je kunt ook grotere hoeveelheden maken. Dit is lang te bewaren wanneer je schone jampotjes met goed sluitende deksels gebruikt. Sluit na vullen direct af.

 

Mix voor de dressing de verse dille, mosterd, eet lepels azijn, agavesiroop en olijfolie met een staafmixer tot een dressing, maak op smaak met peper en zout. Snijd ook de overige groenten in dunne plakjes en drapeer op een bord of schaal. Voeg de ingelegde groenten toe en serveer met de dilledressing. Garneer met wat takjes dille, verse munt en gepofte mosterdzaadjes*.

 

Eet smakelijk!

 

*Mosterdzaadjes pof je door een paar eetlepels in een droge koekenpan te roosteren tot ze nét van kleur veranderen. Beweeg de pan voortdurend. Niet te lang roosteren, dan verbranden ze en smaken ze bitter. Wanneer je de zaadjes precies lang genoeg roostert, zijn ze notig van smaak en knapperig.

 

Uit: Proef de liefde,
Anya van de Wetering,
uitgeverij Snor, € 19,95