Broodjes met pulled pork

 

 

 

Dit heb je nodig

(voor 6-8 personen)

  • 2,5 kg ontbeende varkensschouder, het meeste vet verwijderd
  • 2 el olijfolie
  • 12-16 briochebroodjes of zachte bolletjes
  • pickles
  • gerookte barbecuesaus
  • zoetzure koolsla

 

Voor de kruidenmix

  • 2 tl piment (gerooktpaprikapoeder, delicatessenwinkel en online)
  • 2 tl mosterdpoeder
  • 1 tl knoflookzout
  • 1 tl uienzout

Pulled pork is de Noord-Amerikaanse variatie op draadjesvlees. Het wordt urenlang boven een houtskoolvuurtje gegaard, totdat het vlees zo zacht is dat het letterlijk uit elkaar valt. Daarna wordt het uit elkaar getrokken en geserveerd in bijvoorbeeld een zacht briochebroodje, met barbecuesaus, augurk en frisse sla. Dit gerecht kan gelukkig ook goed in een oven worden bereid, op een zeer lage temperatuur.

 

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Meng voor de kruidenmix alle ingrediënten in een kleine kom. Wrijf het varkensvlees in met de olijfolie. Zet een grote pan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Schroei het vlees aan alle kanten dicht en leg de stukken dan op een rooster in een braadslee. Laat even afkoelen. Wrijf vervolgens de kruidenmix in het vlees en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Giet 250 ml water in de braadslee, dek goed af met aluminiumfolie en laat het vlees ruim 5 uur garen, of totdat het bijna uit elkaar valt.

 

Haal het vlees uit de braadslee, schenk de jus in een glazen kan en zet weg. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar en doe het weer in de braadslee. Schep het vet van de jus en giet 125 ml jus over het varkensvlees. Meng goed door.

 

 

Verdeel het warme vlees over de briochebroodjes. Garneer met de augurk en een lepel barbecuesaus, doe er een goede lepel koolsla op en leg de bovenste helft op het broodje. Serveer met bijvoorbeeld aardappelsalade.

 

Van tevoren: je kunt het vlees tot 2 dagen van tevoren garen, uit elkaar trekken en met de jus mengen. Zet voor het serveren 20 minuten in een tot 200 °C voorverwarmde oven, afgedekt met aluminiumfolie. Je kunt het vlees ook opwarmen met de barbecuesaus erdoor.

 

Eet smakelijk!

 

Uit: My Streetfood Kitchen,
Jennifer Joyce & Jean Cazals (fotografie),
uitgeverij Good Cook, € 24,95