Wiekes Boeken­clubje: Corine Hartman – In Vrije Val

 

De Spannende Boeken Weken zijn nog niet voorbij, dus vandaag een spannend boek als tip. 

 

En dat boek is van Corina Hartman, genaamd ‘In Vrije Val’. Een boek dat in eerste instantie mijn interesse opwekte omdat er behoorlijk veel psychologie aan te pas komt en dat vind ik altijd erg boeiend.

 

Faye van Laar is de hoofdpersoon, die een mogelijkheid krijgt aangeboden om een nieuw leven op te bouwen op de Veluwe, los van de psychiatrische inrichting Groot Loenen, waar ze eerder verbleef. Faye leidt aan borderline en heeft al behoorlijk wat meegemaakt. Als haar medepatiënt Lisa, met wie ze erg goed bevriend is, een leegstaand huis vindt genaamd ‘Boszicht’, ziet Faye haar kansen schoon.

 

Ze pakt haar spullen, begint met de inrichting van haar nieuwe huis en maakt een nieuwe start. Maar dan leert ze Mika Priens kennen. Mika is een ex-militair met PTSS. Op het eerste gezicht niet iemand die Faye in haar leven kan gebruiken — ze heeft zelf al genoeg problemen -, zeker wanneer duidelijk wordt dat Mika op de vlucht is. Hij wordt ervan verdacht zijn vrouw en zoon te hebben vermoord, maar houdt vol dat hij dat niet heeft gedaan. Daarvan weet hij Faye te overtuigen en samen met Lisa besluit zij dit tot op de bodem uit te zoeken. 

 

Qua verhaal vond ik het eerlijk gezegd niet gelijk ontzettend origineel, maar dat is missschien ook bijna niet meer te doen — alles is wel een keer gedaan. Het psychologische aspect, de borderline en de PTSS was wat het voor mij erg boeiend maakte. Mocht jij hier ook in geïnteresseerd zijn, dan is dit sowieso een groot pluspunt van In Vrije Val. Daarnaast komt Hartman zelf uit de Achterhoek en weet ze de setting heel goed te beschrijven. Het afgelegen dorpje, de natuur; ik hou er altijd van als je het je echt kan inbeelden.

 

Een inspiratiebron voor In Vrije Val was een documentaire die Hartman had gezien, over het beïnvloeden van herinneringen. Een heel interessant onderwerp, dat bijvoorbeeld ook een belangrijk aspect was in ‘Het Geheugenspel’ van Nicci French, een boek dat ik meerdere keren heb gelezen omdat ik het zó spannend vond (net als veel andere boeken van Nicci French, trouwens).

 

Er zijn veel plotwendingen en het verhaal gaat behoorlijk snel, waardoor het niet verveelt. Maar vooral dus vanwege het psychologische aspect zou ik In Vrije Val aanraden. En voor de spanning uiteraard, want met vlagen is het écht een spannend boek.

 

Auteur: Corine Hartman
Uitgever: Cargo
EAN: 9789403190006

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer