Contant geld verdwijnt

 

Zo leren kindertjes nooit meer wat nou echt centjes zijn. En wij missen het zelf trouwens ook.

 

Wie graag altijd wat cash op zak heeft om daarmee de kleinere boodschappen te betalen, kan maar beter aan het dagelijkse gebruiken van een pinpas wennen.

 

Want contant geld gaat binnenkort helemaal verdwijnen. Steeds minder mensen hebben het op zak en steeds minder winkels hebben daarom de optie van contant betalen, met de pinpas of met de creditcard. Hoe vaak komen we nu wel niet kassa’s tegen waar een bordje boven hangt: ‘Alleen pinnen’?. Cash meenemen is ouderwets. Je hebt het ook gewoon niet meer nodig. Behalve misschien op de markt – maar zelfs daar staan er steeds meer pinapparaten. In elke supermarkt, kledingzaak of eettent is het volstrekt gewoon om te pinnen. En nu ook met het ‘contactloos’ pinnen van tegenwoordig. Je legt je pinpas op het apparaatje en bliep, je kunt twee tellen later weer verder. Je staat niet langer kwartjes en losse euro’s bij elkaar te rapen. Jawel, de gemakken zijn er zeker. 

 

Maar weet je nog, hoe heerlijk en fijn het vroeger soms was om al je muntjes in die vrolijke spaarpot te tellen? En… Om sowieso een spaarpot te hebben waar munten in zaten? Dat is iets wat de volgende generatie niet meer mee gaat krijgen. Je kon je uren vermaken met alles op volgorde leggen, alle dubbeltjes bij elkaar, hup, alles nog een keer tellen om dan te bedenken wat je ermee wilde kopen… Sparen tot je precies 8 gulden en 30 cent had voor die ene cd, of dat boek, of die set met pennen. De onschuld van kleingeld. Nu hebben we lege portemonnee’s waar enkel pasjes in rondzwerven. Zo ongezellig, nietwaar? 

 

Op deze 8 momenten baal je altijd als je geen contant geld mee hebt:

  • Als je een leuke straatmuzikant ergens ziet en hem of haar dus geen muntje kunt toegooien
  • Als je een lieve bezorger van de Albert Heijn voor je deur hebt staan die je graag een fooi wil geven
  • Als je al gepind hebt in een restaurant maar de tip bent vergeten erbij op te tellen
  • Als je een bedrag van 20 cent moet pinnen in een winkel 
  • Als je een muntje van 50 cent nodig hebt voor in je boodschappenkar
  • Als je ergens staat waar er een pinstoring is en je twee dingen moet kopen
  • Als je pinpas kwijt is of gestolen is en je lunch wil halen op het werk
  • Als je bij een parkeerautomaat staat die nog geen pasjes accepteert
  •  

    Helemaal leuk is het dus niet, dat het contante geld verdwijnt. Bovendien is het uitgeven van gespaard geld dat je werkelijk in je handen kunt houden, in muntjes of in briefgeld, ook pijnlijker. Dat klinkt wat overdreven, maar het is eigenlijk voor ons vermogen niet zo best, dat we tegenwoordig alles pinnen. We geven makkelijker en meer geld uit als het allemaal digitaal kan. De pintransactie is namelijk altijd hetzelfde trucje, of het nou om 2 euro of om 200 euro gaat. Daar komt het door. Je merkt minder goed wat je uitgeeft. Sparen gaat moeilijker, want je ziet niet in je ‘digitale spaarvarken’  of je al voldoende hebt gespaard. Daarom is het handiger om kinderen nu te leren hoe ze een webshop kunnen vertrouwen en hoe internetbankieren werkt, want ja, dat is nu eenmaal hoe het vanaf nu gaat. Aan munten leren tellen hebben ze niet zoveel meer. Maar wij kunnen er gelukkig nog heerlijk aan terugdenken en over keuvelen. Want was het cool, om een rijksdaalder op zak te hebben. O, en die vijfguldenmunt…

     
    Door: Redactie Franska