De Consumentenbond stelt vast: zo ongezond zijn (veel) boullionblokjes

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: De Consumentenbond stelt vast: zo ongezond zijn (veel) boullionblokjes

 

 

 

 

Niks mis met een bouillonblokje, geen zin in botten in de oven en urenlang gepruttel op het fornuis. Maar nu blijkt dat onze blokjesvrienden een tweede gezicht hebben, en dat is niet fraai. De Consumentenbond heeft bouillonblokjes onderzocht en kwam tot indrukwekkende conclusies.

 

Van de 49 verschillende merken bouillonblokjes die de Consumentenbond nauwkeurig heeft geanalyseerd, bevatte maar liefst 16 meer dan 2,2 gram zout, de norm van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het maakt niet uit of je kippen-, runder- of groentebouillonblokjes pakt, ze zijn allemaal te zout. De kippenbouillon van Albert Heijn was het ergste, met 58% zout per blokje, maar de andere blokjes zitten daar niet zover van af. Dat betekent dus dat meer dan de helft van het bouillonblokje doodgewoon keukenzout is.

 

Verpakking onduidelijk

De Consumentenbond was sowieso niet positief over de verpakkingen van de bouillon. Het was onduidelijk hoeveel zout de blokjes bevatten, hoeveel procent van de ingrediënten daadwerkelijk rund, kip of groente waren en wat de verhoudingen en hoeveelheden zijn nadat je het blokje volgens de aanwijzingen hebt opgelost in water.

 
Lekker… zoet?

Dat bouillonblokjes je eten flink hartiger maken, wisten we natuurlijk heus wel. Smaakt een soep of saus een beetje flauw, dan doet een lepeltje drinkbouillon wonderen. Stoofschotel? Bouillonblokje erin. Erwtensoep? Kruimel er een bouillonblokje over. Maar wat we niet hadden gedacht: de blokjes bevatten niet alleen veel zout, maar ook… suiker! He?

 
Maximaal zes gram

We worden aan alle kanten gewaarschuwd niet teveel zout te eten. Zes gram per persoon per dag is de max, zegt de Hartstichting. Gemiddeld genomen eten Nederlanders per dag twee keer zoveel zout. Grote boosdoeners: kant en klaar maaltijden, koken met pakjes en zakjes en natuurlijk snacks. De Consumentenbond heeft een goed idee om die zoute bouillonblokjes te vervangen: gedroogde kruiden zoals basilicum, peterselie en laurier gebruiken, en een snufje zout. Maar zelf aan de slag met botten, urenlang pruttelen, klaren en dan in blokjes invriezen kan natuurlijk ook.

 

Door: Redactie FavorFlav