Colette is een kostuumdrama volgens het boekje

Waarom je deze heerlijke film vanavond nog kijken wil.

 

 

Omdat het nog wel even duurt voor de derde Downton Abbey in de bios draait en The Crown voorgoed finito is, ben ik als echte ‘sucker’ voor kostuumdrama’s toch wel even de weg kwijt. Maar, hallelujah, op Videoland heb ik me toch een parel gevonden. Eentje die de afgelopen week zelfs de hoogste waardering van de streamingdienst kreeg. Met Keira Knightley en die heerlijke Dominic West in de hoofdrollen, ook dat nog….

 

Denk aan Parijs zo rond 1900. Picasso, Mondriaan en Chagall maakten in de stad furore als de jonge boerendochter Colette (door de beauty Keira Knightley) van het platteland naar de Franse hoofdstad verhuist waar ze trouwt met een zeer beroemde literaire ondernemer, Henri Gauthier-Villars (een fijne rol van de heerlijke Dominic West). Als Henri meer geld uitgeeft dan hij verdient kan hij zijn schrijvers niet meer betalen. Om toch geld in het laatje te brengen besluit hij om dan maar zelf boeken uit te brengen. Maar deze nogal egoïstische echtgenoot kan helemaal niet schrijven en vraagt Colette, die wel talent heeft, prachtige verhalen te verzinnen die onder zijn naam worden uitgegeven.

 

 

In eerste instantie is Colette, die van eenvoudige komaf is, verblind door de kosmopolitische levensstijl van haar man. Maar al snel komt ze erachter dat hij helemaal niet zo bijzonder is en het bovendien niet zo nauw neemt met de huwelijkse trouw. Dan neemt haar leven een totaal andere wending als haar eigen boek, met semi-autobiografische verhalen over de reis van een jong meisje naar volwassenheid, uiteindelijk onder haar eigen naam verschijnt en een enorme sensatie wordt.

 

Deze schitterende film over het leven van Colette, een van de belangrijkste Franse schrijvers van de vorige eeuw, is niet alleen heel bijzonder, alles klopt. De sets met de straten van Parijs, de kostuums, de acteurs. Het is zo’n film waarin je even helemaal verdwijnt, met een topcast die voor elkaar gemaakt lijkt.

 

Zei ik al dat ie op Videoland te zien is? Voilà.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit