Code rood

 

Heb ik zaterdag na lang wikken en wegen toch een buitenlandse vakantie geboekt, dreigt die alsnog niet door te gaan.

 

 

De laatste maanden zat ik likkebaardend te kijken op allerlei websites die de meest fantastische vakanties aanbieden. De grote vraag bleef: wanneer zouden we weer mogen? En de tweede vraag was vervolgens: waar gaan we dan naartoe?

 

Want na een jaar Costa Gardenia en Costa Balconia wilden meneer en ik graag weer eens over de grens. Hoeft niet ver, geen Bahama’s of Bali. Maar de Bourgogne of Barcelona leek ons wel leuk. Met de afspraak voor de tweede vaccinatie op zak fantaseerden we over een afgelegen plek ergens op een heuvel in Europa en boekten we zondag een schattig huisje in La Douce France. Ver weg van de bewoonde wereld met haar drukte en corona. Ons kan niks gebeuren, dachten we.

 

Nou, mooi wel. Nu de besmettingcijfers zo hard oplopen en Nederland misschien weer rood kleurt op de Europese kaart en we als risicoland worden gezien, kan het zomaar zijn dat er door verschillende populaire vakantielanden een inreisverbod of quarantaineplicht wordt ingesteld. Of mag je het land helemaal niet in als je (nog) niet volledig gevaccineerd bent. Dat zou toch wel heel erg zuur zijn…

 

De afgelopen week telde het RIVM 8451 nieuwe besmettingen, twee keer zoveel als vorige week. Er werden gisteren al Kamervragen gesteld of de versoepelingen niet te hard van stapel zijn gegaan. Opmerkelijk als je het mij vraagt, want die versoepelingen zijn met instemming van de Tweede Kamer in gang gezet. Het Kabinet vraagt nu aan het Outbreak Management Team een spoedadvies om te zien of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

 

Ik hoop er maar het beste van en blijf dromen van mijn huisje op de heuvel.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit