Code geel?

 

 

Mogelijk gaat er vandaag vijf centimeter sneeuw vallen. En het verkeer in Nederland staat weer op zijn kop….

 

 

Al dagen worden we op de hoogte gehouden van de sneeuw die in aantocht is. Maar als je nou denkt dat de hoeveelheid sneeuw straks tot je knieën reikt, kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Het gaat om vijf centimeter.

 

Uit voorzorg zet Rijkswaterstaat twaalfhonderd mensen in, waaronder zogenaamde gladheidscoördinatoren. Dat vind ik wel een geestig beroep. Doet het vast ook goed op feesten en partijen. Als iemand je vraagt wat je voor de kost doet en je antwoordt dat je gladheidscoördinator bent, hangen ze vast aan je lippen.

 

Door de verwachte puinhoop op het spoor had puber één vanmorgen nogal last van stress. Want de dienstregeling van de treinen wordt vandaag aangepast. De puber heeft geen idee of hij vanmiddag wel naar huis kan. Dat hele end van Amsterdam naar Haarlem. Onze stagiair Jasmijn had vanmorgen al dikke pech. De trein die zij normaal gesproken neemt om op tijd op de redactie in Amsterdam te verschijnen, reed al helemaal niet meer. Terwijl er in Den Haag nog geen vlokje was gevallen.

 

Mijn meneer stond vanmorgen ook niet lachend naast zijn bed. Hij weet niet of hij vandaag nog in Londen belandt. Schiphol verwacht dat er vluchten uit gaan vallen. En of hij überhaupt weer thuiskomt is ook nog maar de vraag. Sta je daar op een luchthaven in Londen in je pak met stropdas en je goede gedrag. Vanwege vijf centimeter sneeuw.

 

Alsof er nog nooit sneeuw is gevallen in Nederland. Iedere keer als het KNMI een winterwitte wereld voorspelt schiet onze infrastructuur in een kramp. In Noorwegen, Zweden en Italië sneeuwt het ook. Zelfs wel heel wat meer dan bij ons. Maar daar werkt alles gewoon door. Kan iedereen gewoon naar school. Stijgen de vliegtuigen gewoon op en gaat het openbare leven gewoon door. Pas als de hoeveelheden niet meer zijn te overzien, zoals de afgelopen weken in Oostenrijk, wordt het een beetje lastiger.

 

Misschien een ideetje dat de heren ambtenaren van Rijkswaterstaat en de luchthaven Schiphol er eens een dienstreisje aan wagen.

 

 

 

Om te kijken hoe hun collega’s in Bern ervoor zorgen dat iedereen daar gewoon van A naar B kan blijven gaan. Ondanks een forse hoeveelheid sneeuw of andere winterse ellende. Nemen ze lekker de trein of het vliegtuig. Maar misschien moeten ze maar niet vandaag vertrekken. Voor het geval ze in hun pak met stropdas op het perron blijven steken. Code geel… het sneeuwt een beetje.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit