Code geel

 

 

Nou, als één ding niet klopt aan deze weerwaarschuwing, is het de kleur wel.  

 

 

 

Het is code geel vandaag. Omdat het heeft gesneeuwd. Nu kan je veel zeggen over sneeuw, maar één ding is zeker: Sneeuw Is Wit. En niet geel. Tenzij je hondje net naar buiten moest. (Wat me even op het volgende brengt: ik hoorde dat je de pootjes moet insmeren met vaseline als je je hond uitlaat in de sneeuw. Anders bijt de pekel in die kussentjes. Doe jij dat?! En zou je dat dan ook bij katten moeten doen?)

 

Maar even terug naar code geel.

 

Natuurlijk begrijp ik dat die waarschuwingen hun eigen gevarenkleur hebben die niets met het weer-uiterlijk te maken heeft: code rood krijg je niet bij de bloedmaan, en code oranje niet als de herfstbladeren in het bos op hun mooist zijn. Brengt me op de vraag of er dan ook een code groen bestaat. Dus googelde ik even, en kreeg een paar o-ja-joh’s:

 

  • Je noemt het pas een weeralarm als het code rood is. De fases daarvóór (dus code geel en oranje) heten weerwaarschuwingen. Waarbij code oranje staat voor ‘extreem weer’, en code geel, zoals vandaag, voor ‘gevaarlijk weer’.
  • Die waarschuwingen en alarmen worden gegeven als ‘het openbare leven dreigt te ontwrichten’.
  • Nee, code groen bestaat niet.
  • Het KNMI geeft die codes af sinds 2001.

 

Weet je, vóór die jaren heb ik ze nooit gemist, die waarschuwingen. En eigenlijk is het toch onzin? Ik bedoel: je kunt toch gewoon je gezonde verstand gebruiken? Net zoals je een regenjas aantrekt als je tijdens een wolkbreuk naar buiten gaat, ga je met heel harde windstoten niet het bos in. En ga je niet 10 kilometer hardlopen als het boven de 35 graden is. Lekker thuis blijven. (Al kan dat natuurlijk niet altijd …). Maar die massale voorzichtigheid bij harde wind, dat voorlichten over genoeg water drinken als het 30 graden is, dat je voorzichtig moet rijden in de sneeuw, dat is toch van een betutteling …

 

Hoewel … ik werd gisteravond BIJNA van mijn moonboots gereden door een vrolijke auto met een slee met studenten erachter. En werd ik BIJNA geraakt door het sneeuwballengevecht van de buurjongetjes. 

 

 

besneeuwde weg

 

En ging ik vanochtend BIJNA hard onderuit toen ik mijn hond  – van wie ik de pootjes dus NIET met vaseline had ingesmeerd – uitliet. (Een paar brave burgers hadden hun stoepje keurig geveegd, gisteren. Maar dat dunne laagje was nu aangevroren. En echt … spek- en spekglad.) Hadden ze me dáár niet even voor kunnen waarschuwen?

 

Dus geef ik je maar even wat wél-relevante waarschuwingen: let goed op rijdende auto’s met sleetjes erachter, glij niet uit over aangeveegde stoepen, let op jongeren met sneeuwballengevecht. En kleed je warm aan!

 

Ik wens je vandaag ont-zet-tend veel sterkte, met dat gevaarlijke weer.

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius