Cinnamon rolls

Voor de echte zoetekauwen is het kaneelbroodje natuurlijk niet te missen. Vers van de bakker zijn ze natuurlijk tongstrelend lekker, maar ze smaken vast nog beter als je ze zelf maakt. Probeer maar!

 

 

Dit heb je nodig

 

Deeg

  • 180 ml melk
  • 60 g boter
  • 425 g meel
  • 2¼ tl gist
  • 50 g witte suiker
  • ½ tl zout
  • 60 ml water
  • 1 ei                                       

 

Vulling

  • 200 gr bruine suiker
  • 1 el kaneel
  • 255 g boter

 

Glazuur

  • 2 el zachte boter
  • 115 g roomkaas
  • 1 tl vanille-extract
  • 2-3 kopjes poedersuiker (naar smaak)

 

Zo maak je het

Verhit de melk in een kleine pan tot het licht kookt, zet dan het vuur uit. Meng de melk met de boter en roer tot het gesmolten is. Laat afkoelen tot het lauwwarm is. Voeg 290 gr meel, de het gist, suiker en zout samen in een grote mengkom. Klop dit op. Voeg water, ei en het melkmengsel toe en klop goed met een elektrische mixer. Voeg de resterende meel toe, circa 45 gram per keer, met een houten lepel, en roer goed na elke toevoeging. (Het deeg zal te dik en kleverig zijn om de mixers te gebruiken.)

Zet het deeg hierna op een licht ingebloemd oppervlak en kneed tot het glad is, ongeveer 5 minuten, of gebruik de deeghaak afwisselend in een mixer. Het deeg is klaar als het terugspringt wanneer het licht wordt ingedrukt. Bedek het dan met een vochtige doek en laat het 10 minuten op het aanrecht rusten.

 

Ondertussen leg je de boter voor de vulling in een kleine hittebestendig kom. Bedek het met een schotel of ander deksel en zet het 3-5 minuten in de magnetron. De boter zal smelten, borrelen en dan bruin worden. Als de boter iets afkoelt, meng deze dan met bruine suiker en kaneel.

 

Rol op een licht ingebloemd oppervlakte het deeg in een rechthoek van 30×23 cm. Smeer met een bakkwast het deeg in met de bruine boter. Bestrooi het deeg met het kaneelsuikermengsel en druk licht in, zodat het niet valt wanneer je het rolt, tot aan de randen.

 

 

 

Rol het deeg en knijp de naad tegen elkaar om het dicht te maken. Met een gezaagd mes, snijd je 12 gelijke stukken broodjes. Leg die op een bakplaat. Bedek ze en laat de broodjes op een warme plek rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn (ongeveer 30 minuten). Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius.

 

Bak de broodjes gedurende 17-20 minuten. Laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen en giet dan het glazuur eroverheen. Serveer warm.

 

Voor het glazuur

Mix de gemengde boter en roomkaas samen met een elektrische mixer tot het glad en romig is. Voeg de vanille en de poedersuiker toe, een klein beetje per keer. Klop tot het romig en smeerbaar is.

 

Eet smakelijk!