Cheesecake
Of we alvast even wat willen voorproeven voor sinterklaas: natuurlijk! Trouwens, dit recept kan ook ná sinterklaas nog.
Cheesecake met speculaas en karamel
Bereidingstijd
45 minuten
Wachttijd
30 minuten
Aantal
12 kleine cheesecakes of 1 grote taart (22 cm)
Ingrediënten
Voor de taartbodem
- 200 g speculaas (zie pag. 16)
- 75 g boter (plus extra voor het invetten)
Voor de cheesecake
- 800 g volvette roomkaas
- 3 eieren
- 120 g kristalsuiker
- 1 biologische citroen
- 1 vanillestokje
Voor de karamel
- 100 g kristalsuiker
- 1 el honing
- 75 ml slagroom
- 80 g boter
Benodigdheden
2 siliconen muffinvormen, 1 grote of 2 kleinere braadsledes waar de muffinvormen in passen.
Zo maak je het
Vermaal de speculaas in een keukenmachine. Smelt de boter en roer deze door de speculaas. Vul elk vormpje met één tot twee eetlepels van het speculaasmengsel. Druk het mengsel goed aan en zet de bodems een half uur in de koelkast om uit te harden.
Verwarm de oven voor op 160°C. Klop voor de cheesecake de roomkaas, eieren en kristalsuiker door elkaar met een garde. Wanneer alles goed vermengd is, voeg je de rasp en sap van de citroen en het merg van het vanillestokje toe. Roer nog even goed door.
Zet de muffinvormpjes in de braadslede. Vul de vormpjes tot net onder de rand met het cheesecakemengsel. In de oven zal de vulling net een beetje boven de rand van de vorm uitkomen, maar dat zakt tijdens het afkoelen weer terug. Vul de braadslede met kokend water tot ongeveer een centimeter onder de bovenkant van de muffinvorm.
Zet de braadslede nu voorzichtig in de oven en bak de cheesecakes in ongeveer 30 minuten gaar.
De binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn wanneer je de cheesecake uit de oven haalt. Laat de cheesecakes helemaal afkoelen.
Maak ondertussen de karamel. Doe de suiker in een steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de honing toe zodra de suiker een mahoniekleur krijgt. Roer goed door en voeg vervolgens beetje bij beetje de slagroom toe. Roer nogmaals door voordat je de pan van het vuur haalt. Meng de boter door de karamel om het karamellisatieproces te stoppen en laat het afkoelen. Verdeel vlak voordat je de cheesecakes gaat serveren de karamel erover.
Dit recept komt uit het boek Strooigoed