Checken of je huidkanker hebt doe je voortaan met je telefoon

 

We worden met de dag moderner. En steeds handiger met onze telefoontjes. Want nu kunnen we zelfs thuis dokter spelen met onze mobieltjes.

 

 

En dat kan van levensbelang zijn. Zo zou je met een speciale app, genaamd SkinVision, je huid kunnen checken op huidkanker. Met een simpele foto van je huid kun je je huid even nalopen op verdachte plekjes, rommelige vlekjes en bultjes. En daar was blijkbaar vraag naar, want inmiddels gebruiken al 1,2 miljoen mensen deze app. 

 

Hoe het precies werkt? Je maakt een foto van je eigen huid, van een moedervlek die je verdacht vindt of van een gek rood plekje. Iets. Het maakt niet uit wat. Dan wordt je foto vergeleken met 3,5 miljoen andere foto’s van huidkankerplekken die in een database zitten. Dan bepaalt het systeem of er reden tot zorg is of niet. Daarnaast bekijken dermatologen binnen 48 uur om wat voor gek plekje het precies gaat en krijg je hun meningen te horen. Je krijgt dan of het advies om naar de huisarts te gaan of om het plekje thuis nog even goed in de gaten te houden, voordat je aan alle alarmbellen trekt.

 

Maar natuurlijk geldt de waarschuwing: dit vervangt niet een echte arts. Dat zeggen de makers van de app ook niet. Daarom kun je bij echte twijfel altijd beter naar een gewone, ouderwetse dokter gaan. De app is voornamelijk bedoeld om mensen vroegtijdig een waarschuwing te geven. Artsen zijn er blij mee. Zo zeggen ze: “We maken liever tijd voor mensen bij wie er echt iets aan de hand is dan voor mensen die zich zorgen maken om niets”. 

 

De gebruikersaantallen van app blijven maar groeien. Er zijn al zeker 15.000 mensen ook daadwerkelijk geholpen met de app – bij hen is een vorm van huidkanker geconstateerd. Vaak ging het om mensen met huidkanker in een vroeg stadium, die anders nooit naar de dokter waren gegaan. In Europa krijgt 1 op de 5 mensen te maken met huidkanker en daarom is het van groot belang dat we hier dagelijks en laagdrempelig mee bezig zijn. En deze moderne manieren helpen, dus. Niet dat we al helemaal zonder huisartsen kunnen – maar toch. Het is best wel stoer dat we via mobiele telefoons zoiets kunnen opsporen. Downloaden maar, die app. Kwaad kan het zeker niet.

 

 

Door Redactie Franska.nl

 

Beeld: zo-skinhealth