Chateau Meiland in de gevaren­zone

 

Dat zijn ze niet hoor, geen zorg. Er is niets aan de hand met Monsieur Martien en de zijnen, maar ik dacht ik gooi er eens een SBS6’iaanse kop tegenaan. Want er moet me inzake Chateau Meiland toch echt iets van het hart.

 

SBS heeft goud in handen met de familie Meiland die we allemaal leerden kennen uit het programma Ik vertrek. Vincent TV zag de potentie en schuimde de zenders af om zijn format te slijten. Laat het gerust aan John de Mol om een kijkcijferkanon in de dop te herkennen, dus van het een kwam het ander en Chateau Meiland maakte dat wij collectief op maandagavond richting de zes zapten.

 

Martien smaakte naar meer en Martien heeft energie voor tien dus er kwam een column in Story en een eigen programma, Cash or Trash, en natuurlijk stond Martien bovenaan de wishlist voor kandidaten van Ranking the Stars. Ik denk dat Martien Meiland op dit moment een naamsbekendheid heeft van een stevige 80%. Het imperium breidde verder uit. Er kwamen wijnglazen, T-shirts en ‘wijnenwijnenwijnen’ lijkt de kreet van 2019. De Meilandificatie van Nederland is een feit.

 

Dat we nu even in een Meilandloos interbellum zitten is maar van korte duur. Ik geef serieus toe dat mijn beide armen in de lucht vlogen toen ik net las dat er niet een kerstspecial komt van Chateau Meiland, maar vier. Vier keer een uur Martien en zijn meisjes. Maar mijn armen zakten weer heel snel naar beneden toen ik twee regels verder las.

 

Ik zag woorden als ‘terugkijken op het jaar’, oftewel Martien en de meisjes in een grote stoel die gaan praten over het afgelopen jaar, wat gelardeerd wordt met fragmenten. Zoiets stel ik me voor. Prima om de Meiland-honger te stillen maar het voelt een beetje meer van het niveau hamburger dan oesters, als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Ik las verder. Er komt op 30 december nog een extra Meiland-programma, met de titel ‘Wat Goeeeeeeed.’ Oké. Dat is een terugblik. Oké. Met Patty Brard en Gerard Ekdom (Gerard Ékdom?) die dan weer terugblikken op hun hoogtepunten uit Chateau Meiland. En die gaan we dan natuurlijk weer zien.

 

Ik begrijp dat SBS6 blij is met het succes en trots zijn op misschien wel het leukste programma van dit moment, maar nu moeten ze echt ophouden. Meiland is juist zo leuk om het kleine, menselijke en echte. En het houdt ons gewoon lekker hongerig. Als je ergens te veel van eet, gaat het je tegenstaan.

 

En dat is wel het laatste wat ik wil krijgen: Meiland-moeheid.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach