Chapeau, chapeau, chapeau! Ik ben onwijs trots op alle olympische deelnemers. En natuurlijk helemaal op diegenen, die ons land vertegenwoordigen.

 

 

 

Olympische Spelen 2021 zal de boeken in gaan als de Spelen zonder publiek. Maar des te meer wordt er door het thuisfront aangemoedigd.

 

Ik zit soms op het puntje van mijn stoel. Heb natuurlijk ook mijn eigen voorkeuren tijdens de Zomerspelen, voor onder andere zeilen, surfen, dameshockey en atletiek.

 

Ik ben van de generatie van Stephan van den Berg, olympisch kampioen windsurfen 1984. Ik was vanaf mijn twaalfde verslaafd aan waterskiën bij ons op het Paterswoldsemeer. Tot ik kennismaakte met de surfplank, ik was meteen helemaal om. Overigens leken de eerste surfplanken meer op een boorplatform. De hele familie kon erbij op, gebeurde niks mee, bleef gewoon drijven. Maar toen de zinkers kwamen werd het surfen pas écht leuk. Niet dat het allemaal zo makkelijk was hoor. Want je bent als surfer zo afhankelijk van de wind, niet alleen om weg te surfen, maar vooral om weer terug te komen.

 

En die wind, daar ontbrak het nogal eens aan tijdens de huidige Spelen in Tokio. Frustrerend soms. Maar zoals bleek, kon Kiran Badloe daar prima mee omgaan. Mocht je het gevolgd hebben, dan denk je bij Italië: karma! (Dankzij de Italiaanse deelnemer werd onze Badloe namelijk gediskwalificeerd in de vijfde race, maar de Italiaan werd vervolgens zelf gediskwalificeerd in de ‘medal race’.) Het eindresultaat voor Kiran Badloe is bekend: goud!

 

En atletiek, ook zo mooi om naar te kijken.

 

Daphne Schippers is een oude bekende. En toen kwam Sifan Hassan op voor Nederland. Ze had al wat wereldkampioenschappen op haar naam staan, maar de gouden plak voor de 5000 meter is als de bekende kers op de taart, en haar van harte gegund. Ik heb tot nu toe niks te klagen over mijn favoriete spelers bij de Olympische Spelen.

 

 

Mijn laatste favorieten zijn de hockeydames. Die mogen de finale spelen om goud! Argentinië is hun tegenstander. Uiteraard ben ik voor Nederland, maar voor zeker één landgenoot wordt het een win-winsituatie: koningin Máxima.

 

 

Hartelijke groet,

 

Grace Bregman