Carrot cake van het geliefde restaurant Yerba in Amsterdam

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: carrot cake. 

 

 

Groenten en eetbare planten spelen in Smaak de hoofdrol, wat zorgt voor een heerlijk boek vol recepten met een explosie van kleur, smaak en textuur. 

 

INGREDIËNTEN
Voor de ingelegde wortel

  • 1 oranje wortel
  • 1 paarse wortel
  • 1 gele wortel
  • 50 ml sushi-azijn
  • 15 ml mirin
  • 30 g suiker

 

Voor de worteltaart

  • 125 g glutenvrije bloem
  • 125 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 2 g bakpoeder
  • 2 g baksoda
  • 4 g gemalen allspice (piment)
  • 200 g suiker
  • 1⁄2 sinaasappel, zeste en sap
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 125 ml amandelmelk
  • 150 g wortel, fijngeraspt

 

Voor de kurkuma-hangop

  • 500 g plantaardige yoghurt
  • 10 g gemalen kurkuma
  • 10 g gemalen kaneel
  • 5 g gemalen gember
  • 2 g gemalen nootmuskaat
  • 2 g gemalen zwarte peper
  • 2 g gemalen kardemom
  • 125 ml agavesiroop

 

Voor het opmaken

  • 6–12 blaadjes roomse kervel
  • 4 el bloedsinaasappelcompote

 

Zo maak je de worteltaart en ingelegde wortel

  • Schaaf met een dunschiller de wortels in dunne linten en doe in een kom.
  • Verwarm de sushi-azijn, mirin en suiker in een pan op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Giet het azijnmengsel over de wortel. Dek de kom af en laat 1-2 dagen staan.
  • Verwarm de oven op 175 graden celcius.
  • Doe de glutenvrije bloem, het glutenvrije zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, de baksoda, allspice, suiker en de zeste en het sap van de sinaasappel in een kom en mix met een handmixer of staande mixer. Voeg, terwijl de mixer draait, langzaam de zonnebloemolie en de amandelmelk toe. Mix tot een glad beslag. Roer vervolgens de geraspte wortel door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 4 ronde bakvormpjes van 10 cm doorsnede en bak de worteltaartjes 35-45 min. in de oven. De taartjes zijn klaar als een prikker die je in het midden steekt er weer schoon en droog uit komt.

 

Zo maak je de kurkuma-hangop

  • Maak een schone theedoek nat en leg hem in een zeef. Zet de zeef op een kom. Schenk de plantaardige yoghurt in de theedoek en zet 24 uur in de koelkast. Meng alle specerijen door de agavesiroop. Schep de hangop uit de theedoek en doe in een kom. Meng het agavemengsel door de hangop en bewaar de hangop tot gebruik in de koelkast.

 

Opmaakwijze

  • Plaats op elk van 4 borden een worteltaartje. Verdeel de kurkuma-hangop over de taartjes en garneer met de ingelegde wortel, de roomse kervel en de bloedsinaasappelcompote.

 

 

 

 

Titel: Smaak
Auteur: Walter Marskamp
Prijs: €34,99
Uitgeverij: Terra

 

Door: Redactie FavorFlav