Je moet ze voor de lol eens tellen

Duik je kledingkast eens in, en tel voor de gein eens even. Heb jij er meer of minder dan het gemiddelde?

 

Dit is de simpelste methode om erachter te komen of je een kledingstuk nog langer moet bewaren: trek het een dagje aan. Door er weer eens mee rond te lopen, ontdek je namelijk 1) of het nog past 2) of het lekker zit 3) hoe je je voelt als je het aan hebt, en 4) waarom je het al zo’n tijd niet gedragen hebt…

 

Als je dit nu eens doet met alles wat je hebt, ben je voorlopig lekker bezig. Want uit onderzoek van studenten aan de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat we, hou je vast, in Nederland gemiddeld zo’n 170 kledingstukken in de kast hebben hangen. Waarvan we 30 procent al een jaar niet gedragen hebben. De onderzoekers doken in vijftig kledingkasten en telden wat ze daar aantroffen.

 

Uit het onderzoek kwam nog meer naar voren, bijvoorbeeld de conclusie dat vrouwen, twintigers en mensen in de grote steden meer kleding hebben dan mannen, ouderen en dorpelingen. Tegelijk blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GFK dat we jaarlijks gemiddeld zo’n 46 kledingstukken kopen, voor 16 euro gemiddeld.

 

 

De studenten komen ook met aanbevelingen om bewuster met kleding om te gaan en nog eens goed naar onze garderobe te kijken. Trek het allemaal dus nog gewoon nog een keer aan, dan hoef je voorlopig niks nieuws te kopen en wie weet wat voor interessante nieuwe combinaties je ineens ontdekt.

 

Mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan, maar mag het allemaal wel wat bewuster en vooral ook duurzamer? Kijk dan eens op de nieuwe modesite projectcece.nl, een soort Zalando, maar dan alleen met ‘groene’ kleding. Bij elk kledingstuk staat informatie over het merk en een icoontje waardoor je kunt zien of het artikel fairtrade, milieuvriendelijk, lokaal geproduceerd of veganistisch is, en/of de lokale bevolking steunt.

 

En denk nou niet dat er maar weinig keuze is, of dat het saai geitenwolgedoe is, want er staan echt vele honderden (want hé, niet alleen Amsterdamse studenten kunnen tellen) kledingstukken op. Geheel volgens de laatste mode. Maar eerst dus even alles uit je kast nog een keer dragen voor je iets nieuws kiest, oké?

 

Door Redactie Franska