Een opgeruimde boekenkast

 

Caroline: Echt een klusje voor het weekend, dit. Dus begin nou maar gewoon, want wat zúl je genieten als het klaar is!

 

Je hebt dus van die types die het helemaal niet erg vinden als de zomer voorbij is. Die vooral de voordelen zien van weer lekker veel binnen zijn, lees hier maar even waarom dat fijn is. Tot die categorie behoor ik. Met genoegen. Zomers buiten lezen is heerlijk, aan het zwembad of in een hangmat, maar er gaat toch niks boven knus met dikke sokken op de bank.

 

Wat ik ook lekker vind zo aan het begin van het najaar is mijn boekenkast opruimen. Want in de loop van zo’n jaar sluipen er toch weer allerlei boeken mijn huis binnen. Met als gevolg stapels. Overal. En die stapels willen een betere plek. Al die titels liggen me afwachtend aan te kijken, het is ook spannend: mogen ze blijven of niet? Dat is de grote vraag.

Dus.

Aan de slag!

 

Stap 1: Maak de planken leeg en sorteer je boeken

Haal al je boeken van de planken. Sorteer ze in stapels, bijvoorbeeld: romans, kookboeken, reisgidsen, biografieën, nou ja, je bedenkt het zelf wel. In mijn geval haal ik de stapels nieuwe oogst erbij en vermeng die met mijn bestaande categorieën.

 

Al vijf jaar dat boek in huis en nog niet gelezen? Weg ermee!

 

Stap 2: Besluit wat mag blijven

Vroeger wilde ik gewoon zoveel mogelijk boeken hebben, dat vond ik interessant staan. Tegenwoordig ben ik (omdat het uit de hand begon te lopen) veel selectiever. In mijn boekenkast mogen alleen nog gelezen boeken. En zelfs die niet allemaal. Ze moeten écht iets voor me betekend hebben toen ik ze las, verhalen die ik bij me wil houden of die me op een bepaald moment in mijn leven geïnspireerd hebben. ‘Fifty shades of grey’ heeft het niet gered, de verzamelde werken van Simone de Beauvoir wél (wat zou dat nou over me zeggen ;-)). Ik vind ‘emotionele waarde’ een goed criterium. Betekent dit boek iets voor me? Ja, dit kookboek pak ik meteen als er mensen komen eten. Betekent deze roman iets voor me? Nee, ik heb hem al vijf jaar en nog steeds niet gelezen. Elke keer als ik het zie, voel ik me daar schuldig over. Mag dus weg. En zo verder, en zo voort…

 


 

Stap 3: Zet boekendozen klaar

Bedenk waar de boeken die je niet wilt houden naartoe gaan. Exemplaren die bijna uit elkaar vallen gaan uiteraard naar de papierbak. Voor de rest zijn er allerlei mogelijkheden:

  • Verkopen, bijvoorbeeld via marktplaats of bol.com, is wel een hoop werk met opsturen weet ik uit ervaring;
  • Weggeven aan vrienden of familie, zomaar of als cadeautje (zeker als ze nog ongelezen zijn), of omdat die ander er iets kan hebben, denk aan je zwangerschaps- of opvoedboeken;
  • Doneren, aan de (school)bibliotheek, een kringloopwinkel of, zoals ik altijd doe, aan mijn Little Free Library bij het café op de hoek. Dat werkt als een malle en maakt de hele buurt blij, hier lees je er meer over.

 

Stap 4: Stof je boeken af & sop de planken

Neem hier echt even de tijd voor en doe het (voorzichtig) met de stofzuiger met een zachte borstel of met een droge microfiber doek. Voor de planken is een stofdoek of vochtige doek meestal voldoende. Zorg wel dat de planken goed droog zijn voor je je boeken terugzet, anders kan er schimmel ontstaan.

 

Stap 5: Alles terugzetten

De fijnste stap natuurlijk, want het einde van je klus is nu bijna daar. Zet alles netjes terug en geniet ervan om weer een jaar omringd te zijn door je lievelingsboeken…

 

Bron: apartmenttherapy.com

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Dingena Mol, haar & make-up: Astrid Timmer