‘De vieze gewoonte van mijn buurman’

Barbara heeft sinds een jaar een nieuwe buurman maar ze hebben nog steeds geen contact met elkaar. Dat heeft allemaal met een heel vieze gewoonte te maken.

 

 

‘Buiten hoor ik het zeurende geluid van een hogedrukspuit. Ik hoef niet eens te gaan kijken want ik weet al wat er aan de hand is. Mijn buurman spuit de tegels van zijn tuin schoon. Dat doet hij een keer per week en dan is zijn tuin schoon, maar begint bij mij de ellende.

 

Ik heb sinds een tijdje nieuwe buren die een soort dierentuin in huis hebben. In de tuin staat een kooi met duiven die in en uit vliegen en in huis houden ze drie katten, een papegaai en sinds afgelopen zomer ook een hond. De duiven kakken mijn auto steeds onder maar dat is nog niet eens het ergste. De hond wordt nauwelijks uitgelaten, zo af en toe doen ze de achterdeur open zodat hij zijn behoefte in de tuin kan doen.

 

Het is te smerig voor woorden maar als je in hun tuin kijkt zie je dat die bezaaid is met hondendrollen. Nu het winter is zit ik niet buiten en hangt mijn was op zolder te drogen, maar afgelopen zomer was de stank echt zo verschrikkelijk dat ik mijn was niet meer buiten aan de lijn wilde hangen. Toen ik de buurman erop aanspraak lachte hij me gewoon uit. Ik moest niet zo zeuren, zei hij. Die paar drolletjes van een puppy, daar kon ik toch zeker geen last van hebben. En het waren ook niet zijn duiven die op mijn auto kakten, maar de eksters die in mijn dakgoot een nest hadden.

 

Toen ik de buren aan de andere kant vroeg of zij soms ook overlast hadden wilden ze er niet zoveel over kwijt. Het zijn al oudere mensen en ik denk eerlijk gezegd dat ze bang zijn van de buurman en zijn grote hond. Want inmiddels is de pup uitgegroeid tot een enorm beest en nog steeds staat hij dagelijks in de tuin in plaats van dat ze hem uitlaten. Het is gewoon zielig dat hij niet lekker buiten mag rennen en net als andere honden in het gras zijn behoefte kan doen. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de buurman het daar wel op zou rapen, maar dan ligt het in ieder geval niet te walmen naast mijn schutting.

 

Als ik vanuit mijn slaapkamerraam kijk zie ik dat de buurman de viezigheid met de hogedrukspuit naar de zijkant van de tuin spuit en het daar gewoon laat liggen. Alleen al als ik eraan denk word ik misselijk. Straks wordt het weer mooi weer en kan ik door de stank weer niet van mijn tuin genieten. Praten met de buurman heeft geen zin. De sfeer is dan uiterst gespannen en vijandelijk en ik heb ook het idee dat hij zijn hond de dagen na zo’n “gesprek” ook extra lang laat blaffen, puur om mij te sarren.  

 

Van alles heb ik al geprobeerd. De Boa’s die hier in de buurt lopen zouden bij de buurman langsgaan om met hem te praten en ook de wijkagent heb ik gemaild en gevraagd of hij er iets tegen zou kunnen doen, maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord. Blijkbaar is deze overlast niet strafbaar, maar ik voel me wel gestraft door het vieze gedrag van mijn buurman. Zo langzamerhand word ik er echt wanhopig van en moet er wel wat gebeuren, maar wat?’