Budgettip 1: Schrijf je uit voor nieuwsbrieven

 

Aan de buitenkant zie je het (denk ik) niet, maar ik ben bar slecht in mijn eigen financiën doen. 

 

Misschien komt het doordat ik vroeger al paniek kreeg als meneer Holwerda van wiskunde me vroeg iets uit te rekenen of omdat ik op administratief vlak een enorme uitsteller ben, maar ik krijg mezelf maar niet gemotiveerd. Wat zonde is, want ik vermoed dat er nog wel wat te winnen valt bij me.

 

Zo ben ik 33 jaar en spaar ik per te maken object of herinnering. Een nieuwe bank? Even sparen. Op vakantie? Nog even sparen. Een huis kopen? Oh kak, sparen en sparen en nog meer sparen. Het geld apart zetten voor een doel wil nog wel lukken, maar een buffer heb ik nog nooit gehad. Wat volgens het NIBUD wel moet, want stel dat je wasmachine aan stukken valt. Dat wil ik graag anders, want nu stort het saldo na een grote uitgave weer ineen met als gevolg dat ik alle etentjes afzeg en mijn bestelde kleding meteen weer terugstuur om een beetje te bufferen. Herkenbaar? Ik deel de komende weken budget hacks met je, zodat we samen zo min mogelijk uit gaan geven (dit moet je per dag sparen om op je vijfenzestigste miljonair te zijn).

  
Hack 1: voorkom verleiding. Hoeveel verleiding kun je hebben in een lockdown light als deze, denk je misschien. Ik heel heel heel veel. De boosdoener is mijn mailbox, waar ongeveer vijftien nieuwsbrieven per dag in opduiken met aanbiedingen die ik echt-niet-mag-missen en elk uur een limited-exclusieve-nooit-eerder-geziene collectie. Van een mailtje van een reisaanbieder met een overnachting in Schubbekutteveen, omdat ik per ongeluk op die linkt klikte, tot wat er allemaal nog in mijn mandje zit en niet afgerekend is en dat ene restaurant waar ik wil eten. De oplossing? Schrijf je uit. Voor alles. En iedereen. Meteen.

 

Zaterdag begon ik met de missie om me voor elke nieuwsbrief waar ik op de lijst sta af te melden. Met drie mailadressen is dat best een klus, maar inmiddels is het vooral een bevredigende klus. De nieuwe functie van Outlook helpt ook mee, zo hoef ik niet meer met een vergrootglas te zoeken naar het woordje ‘unsubscribe’, maar klik ik bovenaan op ‘meld me af’ en klaar is Kees. Ik beland per afgemelde dag steeds minder vaak in online shops waar ik eigenlijk niks uit wil geven, maar het toch doe, want stel je voor dat het later uitverkocht is of je ineens wel verzendkosten moet betalen.

 

Apps en pushmeldingen zijn trouwens hetzelfde laken een pak: van je telefoon af, die ongein. Het gaat je heus gebeuren dat je een keer een dealtje mist, maar eigenlijk was het toch niet de bedoeling om iets uit te geven, toch?

 

To be continued, want volgende week nemen we onze garderobe onder handen.

 

P.S.: Is je mascara echt op? Dit zijn de fijnste producten on a budget.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans