9 (1/2) vragen waar je wat aan hebt beantwoord door Manon Meijers

 

Ze kleedde de grote jongens en meisjes van het land, had een eigen stijlplatform en presenteerde programma’s waarbij ze anderen zacht doch dwingend op hun ‘présence’ wees.

 

 

Met haar boek en platform The Style Shrink completeert Manon Meijers haar missie om iedereen de look te geven die bij haar past. ‘Kleding oppervlakkig? Het is juist oppervlakkig om te denken dat het onbelangrijk is.’

 

1. Manon, je hebt corona goed benut. Niets huilend op de bank coronakilo’s verzamelen, maar alcoholvrij (ja, daar ben ik nogal vol van) een compleet boek en platform op de wereld zetten. Hoe zagen jouw dagen eruit?

Ik zat in mijn appartement in Amsterdam, vastgelijmd aan een bureaustoel die ik aan m’n eettafel geschoven had. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was het typen, typen, typen. Die tafel is maandenlang volledig behangen geweest met post-its en ik associeer ‘m nu zo met ‘getting shit done’ dat het m’n bureau gaat worden in ons nieuwe huis.

 

2. Dit jaar was voor jou in alle opzichten anders dan gepland. Je zou gaan trouwen, geliefde Guus zou zijn 25-jarig jubileum vieren, er stond een concert in New York op de planning (van Guus dan) en ga zo nog maar even door. Hoe heb je al die tegenvallers kunnen incasseren?

Eén voor één. We zijn met alles de hele tijd realistisch geweest, maar nooit zonder hoop. Ik geloof wel echt dat hoop doet leven. En uiteraard heb ik óók bij tijd en wijle een pittig potje gejankt. Maar daarna was het steeds vooral: ‘Oké. Plan B, wat gaan we doen?’

 

3. Terug naar je boek. Wat is de boodschap?

Dat het volstrekt logisch is dat er zoveel vrouwen voor kasten-vol-spullen-waarin-niets-hangt-om-aan-te-trekken staan. Wat we leren over kleding is te ingewikkeld en ook te weinig. Ik wil die rare set aan regels, misinformatie en non-informatie vervangen door een bak inzicht waardoor je lachend voor je kast staat.

 

4. Je werkt met archetypen. Welk type ben ik? En welk ben jij?

Ik noem mezelf voor de grap Manon Meijers – formerly known as a stylist. Omdat een stylist jou vertelt hoe je er het beste uit kan zien. Ik wil het je zelf laten ontdekken. En dat geldt dus ook voor die stijl-archetypes. Jij bepaalt bij welk je je het meeste thuis voelt. Maar als je me echt met een naaldhak in m’n wang zou prikken, zou ik zeggen dat ik denk dat je Eccentric en Boss Lady bent. Over je derde stijl-archetype – je werkt met drie – twijfel ik. Girl Next Door of Rebel. Ik ben Innovator, Lover en Urbanite.

 

5. Nu zeggen heel veel vrouwen; de ene dag draag ik een rok met sexy heels, de volgende dag een jeans met sneakers. Conclusie: ik ben niet in één stijl te vangen. Daar is de stijlpsych Manon het niet mee eens, toch?

Nope. Door steeds te mixen met die drie stijl-archetype blijf je dicht bij jezelf. Maar de verhoudingen van die mix bepaal je elke dag opnieuw. Je kunt dus eindeloos variëren, zonder eigenheid of stijl te verliezen.

 

6. Je hoeft mij natuurlijk niet te overtuigen, maar ik wil het je wel vragen omdat ik nu al smul van je antwoord. Waarom mogen en kunnen we het belang van kleding en dracht niet ontkennen?

Omdat kleding pure psychologie is. Daarom kun je ook echt buikpijn krijgen als je je kasten opentrekt.

 

Wat je draagt is als je tweede huid. Het enige wat tussen jou en de rest van de wereld in zit. Het eerste dat mensen van je zien. En het praat – kleding is een taal – misschien nog wel harder tegen jezelf dan tegen de wereld. Best lekker als je dan ook Kledings verstaat, én spreekt.

 

7. Wat vind je de grootste misvattingen die er bestaan over stijl?

Alle quick-fixes die er bedacht zijn om het zogenaamd overzichtelijk te maken. Bodytypes bijvoorbeeld. Een appel of een peer? We zijn verdorie geen fruit! Kleurenkaarten: ook heel moeilijk. ‘Ik mag deze kleur niet.’ Om te huilen.

 

 

8. Als jij heel erg denkt in stijlarchetypes en kiezen vanuit wie je bent, waar je voor staat en waar je naartoe wilt, kan ik dan ook voorzichtig concluderen dat je een beetje antimode bent?

Eerlijk? Ik ben dol op shoppen. Dol op kleding. En zonder kleding word jezelf gelukkig kleden toch een beetje ingewikkeld. Maar mode, kunnen we dat alsjeblieft afschaffen? Het is een grote stoorzender die ruis op de lijn geeft. Dankzij (of eigenlijk: dóór) mode versta je dus niets meer van wat iemand eigenlijk zegt met haar kleding.

 

9. En als ik bij The Style Shrink (geweldige naam trouwens, hoe ben je daar opgekomen?) op de sofa mag liggen, hoe werkt dat dan? Ik koop het boek en dan…

Heeft m’n verleaufde bedacht. Ik zat hardop te klooien met ‘Style Doctor’. Ik wilde zo graag het gevoel vangen van een persoon met kennis van zaken (joehoe!) die oplossingsgericht te werk gaat. Maar ja, Doctor, dat riekte ook naar ‘quick-fix’: hup, pilletje erin, pleister erop en over. Toen kwam Guus met Shrink. Net als bij een echte psycholoog wil ik je inzicht en handvatten geven, maar het is aan jou wat je ermee doet.

 

9½. Vanaf wanneer is je baby te koop?

Hij ligt sinds dinsdag 6 oktober in de winkel. Met een poezelig zachte kaft, omdat ik hoop dat-ie onderweg mee gaat in je tas en dat je erin gaat vouwen en strepen.

 

The Style Shrink kun je hier bestellen, ligt-ie morgen op je mat.

 

Liefs,

 

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach