Brigitte en Meagan waren op de Culiperslunch 2019

 

En regelden speciaal voor Franska.nl drie geweldige pakketten met lekkers en leesvoer. Om te verloten onder al die lieve en trouwe Franska-lezeressen.

 

Iemand moet het werk doen per slot van rekening, en deze dag, de dag van de Culiperslunch 2019, waren Brigitte en Meagan aan de beurt. De Amsterdamse Kookfabriek borrelde die dag van de culi-ideeën, bruiste van inspiratie en kookte over van de proeverijen en nieuwe producten. Een paar hoogtepunten hebben we kunnen ritselen om een pakket van te maken dat jij kunt winnen – we hebben drie pakketten weg te geven, dus wie weet. Een aantal bijzonderheden willen we graag met je delen. Zodat je die kunt bestellen of kopen of zelf thuis maken. En dan zal Meagan je de komende tijd ook nog eens geregeld recepten voorschotelen uit één van die fijne boeken uit die al even fijne goody bag.

 

Afijn, alla, hier gaan we dan!

 

  • Aftrappen met een bekertje gazpacho kan nooit kwaad. IJskoud zoals die soep hoort te zijn, met zelfs een extra ijsklontje voor nóg kouder, en een olijf voor de smaak en omdat dat zo leuk staat. Verder gemaakt van 100% verse groenten. Van het merk Alvalle – verkrijgbaar bij verschillende supermarkten, dus check de website.
  • Augustin’s Amsterdam was nieuw voor ons, maar maakte genoeg indruk om nooit meer te vergeten. Waar het hier om draait? Walnotenolie, 100% biologisch, ongeraffineerd, van de eerste, koude persing en in de roostervariëteiten Licht, Regulier en Intens. Alledrie om tranen van in je ogen te krijgen (als dressing, klein scheutje door een soepje en bij groenten zoals daar zijn een gepofte knolselderij).
  • Beckers? Voor in de frituur? We probeerden de veggie frikandel en die mocht er zijn. Nog even geduld alleen, want pas in het najaar in de schappen.
  • Zo’n armetierige bouillontablet kan niet tippen aan de ambachtelijke bouillon die je moeder vroeger trok, maar de bottenbouillon van BROX zeker wel.

 

 

  • De ene tomaat is de andere niet, de honingtomaten van Looye Kwekers zijn het wel en daarom wordt er ketchup van gemaakt die alle andere ketchups het nakijken geeft. Hier te koop en als tip voor thuis: honingtomaatjes in een braadzak (gewoon bij Blokker) met Ras-el-Hanout en gerookte paprikapoeder – of welke specerijen je ook lekker vindt -, olijfolie en Balsamico poffen door de braadzak gewoon in een droge koekenpan te leggen. Echt waar!
  • Joseph Joseph brengt pocheren en bakken samen met Froach Pods, zeggen ze er zelf over. Als je van gebakken eieren houdt maar niet van vet: met deze superhandige hulpmiddelen gebruik je in ieder geval 95% minder olie. 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans