Irene’s Brief aan ­­Ambrien

 

Bijna 80 procent van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar heeft wel eens te maken gehad met straatintimidatie. Het is strafbaar, maar dat wil niet zeggen dat mannen daarvan onder de indruk zijn. De Amsterdamse Ambrien Moeniralam (16) is dat spuugzat en probeert aandacht te vragen voor een probleem waar heel veel vrouwen mee te maken hebben.

 

Hi Ambrien,

 

Wat ben ik onder de indruk van jouw actie tegen straatintimidatie. Jij zet de vulgaire en zeer ongepaste opmerkingen die vreemde mannen tegen jou uitkramen met stoepkrijt levensgroot op straat. Zo vraag jij op een heel duidelijke manier aandacht voor dit probleem. Een probleem dat door veel mannen niet eens wordt onderkend.

 

Weet je dat ik ook enorm baal van die kerels die dat doen? Dat ik ook verschrikkelijk kwaad word als dat gebeurt? Inmiddels ben ik te belegen om nog uitgefloten te worden en daar ben ik zowaar blij om. Want wat voelde ik me klein als dat mij overkwam. Wat wilde zo’n man van me? Dacht hij nou echt dat ik het als een compliment zag? En als ik niet reageerde werd de toon vaak nog veel ongepaster. En soms was het zelfs ronduit bedreigend.

 

Mijn dochter is net zo oud als jij. Zij wil ook graag een leuke avond hebben als ze met haar vriendinnen op stap gaat. En ze wil zich dan graag kleden zoals meiden van haar leeftijd doen. Gewoon omdat het leuk is. Niet om nagesist te worden. Niet om een stupide opmerking naar haar hoofd te krijgen van zo’n vent die niet eens weet wat hij zegt en geen idee heeft van de impact.

 

Ik durf haar ’s nachts niet alleen naar huis te laten fietsen. En dat komt door die mannen die het zogenaamd niet zo bedoelen. Waarom houden die niet gewoon hun mond dicht als ze een leuke griet voorbij zien fietsen? Wedden dat er nog nooit één haar duim heeft opgestoken als ze hoorde dat zo’n kerel haar ‘wel zou willen doen’? Of als zo’n vent haar een domme blonde stoeph**r noemde?

 

 

 

Door jouw actie denken de jongens en mannen die onnadenkend de meest beledigende dingen roepen misschien een keer na voor ze wat zeggen. Dat hoop ik van harte. Dan kunnen alle meiden en vrouwen voortaan ongestoord over straat. En hoeven we het niet normaal te vinden dat we rekening moeten houden met wat we aantrekken en hoe laat we naar huis gaan ’s nachts. Wat zou dat een bevrijding zijn. Die gun ik ons echt en dat heb jij, Ambrien, met je actie weer een beetje dichterbij gebracht.

 

Vorig jaar kreeg de eerste verdachte die in een Nederlandse strafzaak terechtstond voor straatintimidatie een voorwaardelijke geldboete van twee keer honderd euro. Dat werd tijd…

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Cat Calls of Amsterdam ?? (@catcallsofams) on

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Cat Calls of Amsterdam ?? (@catcallsofams) on

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Cat Calls of Amsterdam ?? (@catcallsofams) on

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit