Brabants vrouwtje in de grote donkere stad: cultuurschok

irma laptop

 

Wij wonen in een klein stadje in het zuiden van Nederland.

 

 

 

Hier kent iedereen iedereen en ik ken er elke hoek, straat en steeg. Lekker rustig. Als ik met de auto in het donker dwars door de binnenstad van Utrecht moet, voelt dat dan ook als een cultuurschok.

 

Vrijdag had ik een feest in Utrecht. Mijn schoondochter werd 30 en had een café afgehuurd. Dus wij met de hele familie erheen. Ik reed, zodat de rest wat kon drinken. Lang geleden heb ik zelf in Utrecht gewoond en gestudeerd, maar sindsdien is de stad onherkenbaar veranderd. Of misschien ligt het aan mijn geheugen: ik herinner me hoofdzakelijk nog Hoog Catharijne en de Oude Gracht, maar blijkbaar is de binnenstad van Utrecht groter dan dat. Heel veel groter. En druk. Op deze late vrijdagavond zijn er meer mensen op straat dan op een drukke zaterdagmiddag bij ons in de binnenstad. En op een gemiddelde vrijdagavond kun je bij ons een kanon afschieten zonder iemand te raken.

 

Rijden door Utrecht is best een avontuur voor een provinciaaltje: links en rechts vliegen fietsers langs me heen, overal zijn busbanen en ik heb geen idee waar ik naartoe moet. Gelukkig is er Google Maps, die mij precies naar het betreffende café brengt. Als we bij onze bestemming arriveren, wacht ons een nieuwe uitdaging: het zoeken van een parkeerplaats. ‘Volgens mij zag ik net een parkeergarage’, zegt m’n dochter, maar waar precies weet ze ook niet meer. Terwijl ik twijfel of ik links of rechts zal gaan, rijdt er vlak voor me iemand weg. Hoera, een parkeerplaats precies voor de deur! Ik zet mijn auto weg, trots dat ik het karwei zo goed geklaard heb. ‘Sta je hier in de straat geparkeerd?’, zegt mijn zoon wat later geschrokken. ‘Mam, dat is superduur hoor. Waarschijnlijk iets van zes euro per uur.’ Het is nog erger, blijkt later. Acht euro per uur. Daar kun je bij ons thuis een hele dag voor staan.

 

Maar goed, het is feest, we zijn veilig gearriveerd, dus zeuren we nergens over. Bovendien is het een superleuk feest. Mijn zoon en zijn vriendin hebben een pittige tijd achter de rug, dus het is fijn om ze te zien genieten. Midden in de nacht rijden we weer terug. Als ik de nog steeds drukke binnenstad uit ben, haal ik opgelucht adem. Zo’n anderhalf uur later rijden we Bergen op Zoom weer in. Waar het rustig en stil is, niemand te zien op straat. Heerlijk.

Door: Irma van Schaijk