Borstvoeding geven is een dingetje en dat vind ik wel zo stom

 

Ik las van de week op Linda.nl een artikel over borstvoeding en dat zette mij aan het denken. Want borstvoeding is nog steeds een dingetje.

 

 

Borsten. De helft van de wereldbevolking heeft ze. Daarmee wil ik zeggen dat ze dus eigenlijk helemaal niet zo bijzonder zijn. In de eerste plaats hebben wij vrouwen ze om een baby te voeden. Niks meer en niks minder. Maar blijkbaar worden veel mensen nogal ongemakkelijk als ze een jonge moeder haar kindje zien voeden. Terwijl dat de normaalste zaak van de wereld is.

 

Andersom is volgens de moedermaffia géén borstvoeding geven juist uit den boze. Die pech had ik: na beide zwangerschappen zat ik met cup F, maar er kwam geen druppel voeding uit. Baby nummero uno belandde daardoor uiteindelijk in het ziekenhuis, omdat de kraamhulp niet op zat te letten. Hij werd magertjes en knalgeel, in plaats van tonnetjerond en roze. Gelukkig wisten ze hem met flesvoeding weer op te lappen.

 

Toen hij na een week thuiskwam hing meteen de lactatiedeskundige aan de lijn. Of ik het niet nog eens wilde proberen met de borstvoeding. Maar toen ik zei dat ik mijn buik er wel van vol had, leek het net of ik een Jehovagetuige met een voet tussen mijn voordeur had. Ze bleef maar drammen. Ik zat nog vol van de zwangerschapshormonen en zat helemaal niet op haar reclamepraatje te wachten. Huilend hing ik op en ik voelde me de slechtste moeder ever, want ik kon mijn baby blijkbaar niet geven wat hij nodig had.

 

Bij baby nummer twee deed ik braaf een nieuwe poging, maar na twee dagen proberen zag ik de bui al hangen en heb ik midden in de nacht mijn meneer naar beneden gestuurd om flesjes te steriliseren. De groeten, dacht ik, dan maar geen moeder van het jaar worden. De volgende dag keek de kraamhulp heel streng. Geen borstvoeding meer? Maar ik hield voet bij stuk. Mijn kinderen zijn zonder het vloeibare goud groot en sterk geworden. Ze zijn nooit ziek en hebben niets overgehouden aan het feit dat ik ze niet zelf heb kunnen voeden.

 

Lang verhaal kort: bemoei je er niet mee. Laat een jonge moeder in haar waarde. Of ze nu wel of geen baby aan de borst heeft en of ze dat in het openbaar doet of niet. Want het is de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen daar een eigen keuze in maken. Of je dat nu leuk vindt of niet.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit