7 typen oma’s

 
Je vindt haar op de loopband in de sportschool, of op de bank met thee en chocola. Zuchtend op het schoolplein, of gelukzalig pannenkoeken bakkend aan het fornuis. Elise ontwaart oma’s in alle soorten en maten. ‘Nee, je hoeft mama niet te bellen. Het gaat alweer.’

 

 

1 De oer-oma
Geen snoep? Beperkte schermtijd? Extra rekensommen op de lágere school? Waar hebben die ouders het toch over? Mogen kinderen soms geen kinderen meer zijn? Nou bij haar op woensdagmiddag wel hoor. Dus hop, lekker op de bank voor de tv met een dekentje. En koekjes. En taart. En welja ook de iPad. Maakt oma ondertussen die rotsommen wel.

 

2 De zucht-oma
Tuurlijk haalt ze Juultje en Mees twee keer per week van school. Ten koste van haar sociale leven maar echt, geen probleem hoor. Ze snapt dat haar dochter carrière wil maken. Dat ze er zelf nooit de kans toe kreeg omdat zij wél de verantwoordelijk nam voor haar eigen kinderen, soit. Al zijn deze wel erg druk. Of mag je dat tegenwoordig ook al niet meer zeggen? Zucht.

 

3 De overgang-oma
‘Lieverds, doen jullie even rustig? Oma heeft het een beetje warm. Wat? Had ik je naar gitaarles moeten brengen? Dat had mama niet gezegd. O, heeft ze het wel gezegd? Dan is oma dat vergeten. Jongens, nou geen ruzie maken alsjeblieft. Hou op. Hou op! NIEMAND HOUDT OOIT REKENING MET MIJ! (Stilte) Nee, je hoeft mama niet te bellen, het gaat alweer.’

 

4 De bonus-oma
Is geen moeder, dus had nooit gerekend op het omaschap. En dan komen er in één klap vijf in haar leven, samen met die leuke man. Pannenkoeken bakken, snotneuzen vegen, ruzietjes sussen. Ze blijkt het gewoon te kúnnen! En nog leuk te vinden ook. Hoewel ze schrikbarend gelukkig wordt van de stilte als de hele bups vertrokken is. Of hebben alle oma’s dat?

 

5 De social-oma
Ze is zó trots! En iedereen mag het weten! Dat 250 andere oma’s (vul in) baby-, zwemdiploma-, sneeuwpop-foto’s op social media posten zal haar een worst wezen. Want niemand is zo leuk, knap, lief en schattig als die van haar. Dat ze per ongeluk de updates van alle Facebookvrienden van haar schoonzoon liket, is haar vergeven.

 
6 De fitgirl-oma
Is vele malen hotter than her daughter. Haar zie je niet op het schoolplein, bij de schoolmusical of op het afzwemmen. Wel op de loopband van de sportschool bij haar om de hoek. Of in de touwen bij pilates. Natuurlijk mogen de kleinkinderen logeren. Als ze tenminste wel op hun fietsjes de zaterdagochtend Nordic-Walk-club kunnen bijhouden.

 

7 De planbord-oma
Rust, reinheid en regelmaat? Moderne ouders geloven er niet meer in. Nou, deze oma wel. In haar huis geen polonaise. Schoenen uit bij binnenkomst en om stipt zes uur aan tafel. Op het memobord staan alle taakjes die ze thuis niet krijgen. Want kinderen kunnen niet vroeg genoeg leren plannen en organiseren. Gelukkig zijn daar tegenwoordig oma’s voor.

 

Door: Elise van der Velde

 

Elise van der Velde is freelance copywriter, schrijft zich een slag in de rondte en probeert dit alles zo gracieus mogelijk te combineren met haar gezin van vijf. Geen huisdieren, dat moest er nog bijkomen.