Boerkaverbod? De buschauffeur heeft wel wat anders aan zijn hoofd

 

Het boerkaverbod houdt de gemoederen bezig. Wel handhaven, niet handhaven… Het is met wat allemaal zeg.

 

De Nederlandse openbaarvervoerorganisaties hebben besloten dat zij niet actief mee gaan doen aan het verbod. De woordvoerder namens alle ov-bedrijven, Pedro Peters, merkt in een interview met het Algemeen Dagblad op dat de politie zegt dat het niet hun prioriteit heeft. ‘Dit betekent dat zij bij een melding vanuit het openbaar vervoer niet binnen een half uur bij de bewuste tram, trein, metro of bus is. Nou, dat gaat dus bij ons niet werken. De rit moet immers door.’ Daar hebben ze bij het ov-bedrijf natuurlijk wel een punt.

 

Zo af en toe zit ik in Haarlem in de bus. En wat ik dan eigenlijk wel weer heel grappig vind, is dat oud-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven daar nu ook als buschauffeur achter het stuur zit. Zo rijd ik soms gezellig met hem mee. Meneer Teeven heeft als staatssecretaris natuurlijk ook over het boerkaverbod na moeten denken. Nu vraag ik me af wat hij zou doen als er een vrouw met deze gezichtbedekkende kleding bij hem een kaartje koopt? Hij kan de mevrouw met boerka moeilijk aan de bushalte vastbinden tot de politieauto arriveert om de dame aan te houden en mee te nemen naar het bureau.

 

Toch wel bizar dat de overheid zestien jaar met deze wet bezig is geweest. Het begon omdat een school in 2003 vond dat leerlingen niet in de klas konden zitten met een boerka omdat het (in mooie woorden) de onderlinge communicatie zou belemmeren tijdens de les. Maar nu de wet er eindelijk door is, heeft het voor de politie toch geen prioriteit om te handhaven. Dus waarom is deze wet er nu eigenlijk en wat doen we ermee?

 

De buschauffeur heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Hij heeft dagelijks met angst en agressie te maken door bepaalde passagiers zonder boerka. Wat de ov-bedrijven betreft hoeft de buschauffeur zich dus niet met de boerkakwestie te bemoeien. Lijkt me wel zo fijn voor hem. Ik ben het er helemaal mee eens. Wat vind jij?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit