Dit bijzondere Nederlandse boek is een enorm succes in Engeland

Artikel beeld

Ondanks dat ik behoorlijk veel lees, is het onmogelijk om alles bij te houden en alle nieuwe boeken die uitkomen te lezen. In de boekenkast ligt altijd een stapeltje ‘boeken die ik nog wil lezen’, dus de wachtrij is lang en ik moet me er dus regelmatig van weerhouden om de boekwinkel in te lopen. Maar toen ik hoorde dat de Nederlandse schrijfster Yael van der Wouden in aanmerking kwam voor een van de belangrijkste internationale boekenprijzen, besloot ik dat ik haar boek ‘The Safekeep’ maar even voorrang moest geven.

 

Gek genoeg is het in Nederland helemaal niet zo’n populair boek

Het origineel van dit boek is Engels. Dat is dan ook de reden dat het in aanmerking kwam voor de ‘Booker Prize’: daar worden alleen origineel Engelstalige boeken voor genomineerd. In het buitenland is dit boek een enorm succes, maar gek genoeg is het in Nederland helemaal niet zo populair. Dus besloot ik het ook in het Engels te lezen, om het door de ogen van de Britten te beleven. Het verhaal is wel super Nederlands. De hoofdpersonen hebben Nederlandse namen (zoals Johan, Hendrik en Neelke) en het speelt zich af in het Nederlandse platteland rond 1960. De rode draad in het verhaal is de tweede wereldoorlog, waar de hoofdpersoon, Isabel, onbewust nog elke dag mee te maken heeft. Het is leuk dat de hoofdpersoon mijn naam draagt, maar in dit geval ook ietwat ongemakkelijk omdat het gewoon niet zo’n aardig mens is. Ze is behoorlijk paranoïde en denkt constant dat er van haar gestolen wordt. Naarmate het boek verdergaat wordt er steeds meer duidelijk over de geschiedenis van haar familie en het huis waar zij is opgegroeid en nog steeds in woont. Het boek is spannend en mysterieus, en niet alleen als het gaat om de vraag of Isabel gek is of dat er iets vreemds aan de hand is met het huis.

 

 
Misschien begrijp ik een beetje waarom dit boek in Nederland net wat minder hard gaat

Als je zin hebt in iets anders dan een zoetsappig liefdesverhaal is dit echt wat voor jou, want zoals wel meer in dit boek verloopt het allemaal net wat anders dan je zou verwachten. De reden dat dit boek in Nederland minder populair is dan in het buitenland zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij behoorlijk veel kennis hebben over de dingen die in de Tweede Wereldoorlog gebeurden. Daarom zijn er misschien een paar elementen waarvan je wel een idee kan hebben van de familiegeschiedenis, op een manier die voor Engelsen misschien minder voor de hand liggend is. Maar dat is natuurlijk maar een aanname. En of je die dingen nou vanaf het begin al doorhebt of niet, er zitten genoeg verrassende twists in dit verhaal die je níet direct door kan hebben.  

 

Door: Isabel ten Brink

newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!