Plukken  mag!

 

Willemijn: Heerlijk zo’n zomers gevoel van zelf bloemen plukken, om het binnen net zo zonnig te maken als buiten. In deze tijd van het jaar zijn er weer vele soorten te knippen.

 

 
Ik val altijd als een blok voor de zwierigheid van Scabiosa en Cosmea soorten. En de dahlia’s die nu allemaal op hun mooist zijn met donkere stelen en vurige bloemen. Ik heb nog net een laatste bijzondere roze/witte papaver geknipt in de pluktuin van Sarai van Lokale Bloemetjes in Amsterdam West. Een heel fijne plek waar met veel enthousiasme een biologische bloemenboerderij aan het ontstaan is! Door heel Nederland kun je nu trouwens je bloemenhart ophalen.

 
De 7 leukste pluktuinen van Nederland!

 

Knippen doet bloeien

Na zo’n bezoekje, als mijn huis vol staat met de natuurlijk gekweekte bloemen, krijg ik altijd zo’n zin om zelf een pluktuin aan te leggen. Want bij veel bloeiende planten geldt: knippen doet bloeien! Ik moet meestal even over mijn knipangst heen, maar bij deze soorten kun je met een gerust hart blijven knippen:

 

Cosmea

 

Dahlia

 

Zinnia

 

Scabiosa

 

Dille

 

Ammi Majus

 

Centaurea cyanus

 

Je kunt deze soorten als plant kopen bij erkende biologische kwekers als De Hessenhof en Kwekerij De Morgen, maar ook zelf opkweken uit zaad van bijvoorbeeld Vreeken’s zaden in Dordrecht. Mijn grote bloemige voorbeeld Erin Benzakein schreef een heel mooi en praktisch boek over zelf bloemen kweken voor je eigen tuin of om een kwekerij te beginnen. Het heet Floret Farm’s Cut Flower Garden.

 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen.